Bivši selektor BiH Ivajlo Petev (47) bio je gost večeras u emisiji Centralni Dnevnik na FACE TV kod Senada Hadžifejzovića.

Petev je na samom početku razgovora kazao da ne zna zbog čega mu nije produžen ugovor.

“E, to ne znam. Ja idem kao junak odavde. Ponosan sa onim što smo napravili. Znate i sami šta je bilo na početku i ja sam se borio kao lav da promijenim tu sliku koja je tada bila. Zajedno sa igračima, mislim da sam napravio fantastičnu atmosferu i zbog toga je došlo do rezultata. Doživio sam da dva puta vidim Zenicu kao nekad, da je sve gorjelo tamo i ponosan sam.”

Jedno od pitanja je bilo i da li je imao naznake da saradnja neće biti produžena.

“Iskreno, iznenadilo me. Smatram da sam ostvario cilj sa sportske strane i to nije do mene. Tako su odlučili i nije mi prvi put. Prije deset godina sam bio tužan kad mi se to prvi put desilo. Sada već nije prvi put i iskusniji sam dosta”, rekao je Petev i otkrio detalje razgovora sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem:

“Sa predsjednikom sam pričao. On mi je javio da se neće produžiti ugovor. Rekao mi je ono što je rekao i na konferenciji za medije – da će tražiti novog selektora sa novom energijom. Odluka je odluka. Neću to komentarisati.”

Nekadašnji selektor Zmajeva je i u šali dodao da se ne zna da li je on bio gori u javnosti kada je dolazio ili koronavirus.

Petev se nakon toga osvrnuo i na rezultate u prethodne dvije godine.

“U kvalifikacijama smo dobro odigrali, ali nedostajalo je bodova. Imali smo manje timova u grupi i tu je bio svjetski prvak. Niko nas nije nadigrao. Orsato je na Grbavici nama dva penala trebao suditi protiv Francuza, a u Strasbourgu smo odigrali 1:1. Protiv Kazahstana smo primili gol u zadnjoj minuti. Uništili smo Ukrajinu u gostima i napravili smo puno dobrih stvari, a ja nisam kriv da neko to neće da kaže i da vidi. Uspjeli smo osvojiti prvo mjesto u Ligi nacija.

Istakao je da mu se javila većina aktuelnih Zmajeva i da žale zbog njegovog odlaska.

“Javljali su mi se. Nije im bilo dobro, da budem iskren. Većini njih, a riječ je o glavnim igračima. To je za mene nagrada i motiv da budem još bolji u budućnosti, jer su to igrači koji igraju na najvišem nivou”, kazao je Ivajlo i nastavio u suzama:

“Za Bosnu sam se dao tri puta više nego za Bugarsku. Više sam se ‘bacao na glavu’. Idem kao pobjednik odavde.”

Imao je poruku i za njegovog nasljednika Faruka Hadžibegića.

“Ne znam ga puno. Znam da je bio vrhunski igrač i kapa do poda za to. Znam da je trenirao klubove u Francuskoj, a zadnji posao je imao u Alžiru. Sadašnja ekipa ima glavu i rep. Moja poruka Hadžibegiću je da ne mijenja ništa. Želim mu puno reće i ako Bog da da se Bosna i Hercegovina plasira na EURO.”

Petev je dodao i da je pred kraj prošle godine imao četiri ponude, ali da je sve odbio. Tvrdi da je jedna od ponuda bila finansijski osam puta bolja od onoga što je imao kao selektor BiH.

Također, Petev je kratko prokomentarisao i odloženi meč između Rusije i BiH te kazao da je njegovo mišljenje da nije bilo vrijeme da se ta utakmica odigra.

(Reprezentacija.ba)