Fudbalski savez BiH najbliže je odluci da Bosna i Hercegovina u kvalifikacije za Euro 2024 krene sa novim selektorom, saznaje Reprezentacija.ba.

Definitivne odluke još nema, ali je raspoloženje u Izvršnom odboru FS BiH najbliže tome da se Ivajlu Petevu ne produži ugovor koji mu ističe sa ovom godinom.

Kako saznaje Reprezentacija.ba kao najbliži za njegovog nasljednika kotira Faruk Hadžibegić.

Više će se znati nakon sjednice Izvršnog odbora FS BiH koji će pitanje selektora razmatrati 29. decembra u Sarajevu.

Za ili protiv?

Podsjećamo, sam predsjednik FS BiH Vico Zeljković nerijetko je izjavljivao kako će cilj selektoru biti plasman na EURO 2024 i da će se prema tome mjeriti njegov rad.

Za ostanak Ivajla Peteva ide argument da je uspio reprezentaciju izvaditi iz rezultatske krize u kojoj se nalazi još od kraja mandata Roberta Prosinečkog. Uz to uspio je još i zauzeti prvo mjesto u Ligi Nacija ove godine, te možda još važnije – vratiti dobro raspoloženje u i oko reprezentacije.

Također, kao argument za njegov ostanak je vrlo bitna stvar da ima veliko povjerenje i podršku igrača reprezentacije, ali i da je u fudbalu teško doći do većeg rezultata bez kontinuiteta.

Kao kontra argument Petevu u biti se jedino nameće što je javnost prije dvije godine više željela za selektora njegovog protivkandidata Sergeja Barbareza. Kritičari navode i da je imao najneuspješnije kvalifikacije u historiji reprezentacije BiH, iako taj argument i nema temelj iza sebe, jer je BiH u proteklim kvalifikacijama imala manje protivnika u grupi nego prije, pa samim tim i manje bodova.

Ako bi se relevantno analizirale te kvalifikacije za SP 2022, jedinu utakmicu u kojoj Petev ne može dobiti prolaznu ocjenu je ona na domaćem terenu protiv Finske.

Koga umjesto Peteva?

Trenutno je široka lista slobodnih bh. trenera. Trenutno su bez angažmana i Safet Sušić, Amar Osim, Vladimir Petković, Vahid Halilhodžić, Meho Kodro, te Mehmed Baždarević.

Od ovih uspješnijih vjerovatno je jedini realan izbor Safet Sušić, s obzirom da je Vladimir Petković preskup, a Vahid Halilhodžić postavlja nerealne uslove političke prirode, koje nije postavljao pred druge reprezentacije sa kojima je radio. Izbor Amara Osima bio bi presedan da reprezentaciju vodi trener ponikao u Centru za edukaciju FS BiH.

Hadžibegić je posljednje 2019. i 2020. godine radio kao selektor Crne Gore. U kvalifikacijama za Euro 2020 imao je tri poraza i jedan remi, A u Ligi Nacija C pobjede protiv Kipra, pobjedu i remi protiv Azerbejdžana i pobjedu i poraz protiv Luksemburga.

Trenersku karijeru počeo je 1995. godine kao trener Sochauxa, kasnije je između ostalih vodio reprezentaciju BiH, kratko Betis, nešto duže Troyu, Gaziantepspor, Denizlispor, Dijon, Bastiu…

(Reprezentacija.ba)