Najbolji bh. sudija, Irfan Peljto, uskoro bi mogao iz prve, isplivati u elitnu grupu sudija, kojima se otvaraju vrata suđenja završnica najbitnijih takmičenja u Europi i svijetu. O brojnim temama Peljto je govorio za N1 u Podcastu “Jedan sat”.

“Moje ocjene ove godine su jako, jako dobre i očekujem, možda početkom  naredne godine da se desi možda i historijski momenat za mene, za državu, za savez, jer još nikad nismo imali sudiju u elitnoj kategoriji sudija, a ja sam sad tu negdje blizu. Ozbiljno se računa na mene. Krajem januara imamo seminar u Rimu. Pozvan je samo određen broj sudija koji će suditi završnice Lige Prvaka, Lige Evrope i Lige Konferencija i ja sam, sa svoja dva asistenta pozvan.”, rekao je Peljto.

Naš najbolji fudbalski sudija je govorio i o svojim ambicijama, koje planira ispuniti u sljedećih 2-3 godine.

“Krajnji cilj je Svjetsko prvenstvo, kao svima nama. Ljudi su mene tu vidjeli za ovo Svjetsko prvenstvo, međutim, to nije bila realna priča. Od top 20 sudaca Evrope, kojoj ja pripadam, izabrano je samo pet. Ja sam u top 30 sudaca Evrope, međutim nisam još u elitnoj grupi sudija. Međutim, ako se desi to što je planirano, 100% se nadam. Ja moram raditi na sebi, ima to da iidu malo godine i koliko god u glavi bili spremni da nešto možemo, nekada noge ne mogu”, rekao je Peljto.

Tvrdi najbolji bh. sudija da postoje igrači na koje se ne može utjecati, a jedan od njih je bivši igrač Sarajeva Amar Rahmanović.

“Svi očekuju imena poput Husref Musemić, Edis Mulalić, Feđa Dudić, trenere koji su temperamentni. Međutim, igrač kojem sam sudio, i držat ću se naše lige, jedan duži period od godinu i po – dvije, stvarno sam imao problema sa Amarom Rahmanovićem. On je strašno dobar igrač, nevjerovatno jak igrač, međutim bio je svjestan sebe. Kad god sam probao da mu priđem, on je mene tako izignorisao, ili me spustio. Ja njemu objasnim da može da ne priča sa mnom, da me ne provocira, a on meni odgovori: ‘Ko si ti?'”

Cijeli podcast “Jedan sat” sa Irfanom Peljtom pogledajte na linku ispod.

(Reprezentacija.ba)