Državna televizija BHT 1 može dobiti dobru ocjenu za program koji su priredili uz Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Sam izgled studija u kojem je realizirano preko 100 sati programa uživo bio je na svjetskom nivou.

Od same scenografije, pa do informatičkih virtualnih rješenja koja su gledaocima približavala interesantne detalje utakmica, sve je bilo na najvišem nivou.

Pohvala ide i za goste, sigurno među njima najinteresantnijeg Amara Osima, čiji je pragmatični ugao gledanja u fudbalskom svijetu prilično zanimljiv i originalan. On i pomoćnik Ivajla Peteva, Slaven Musa, pobrali su u tandemu simpatije javnosti.

U drugom tandemu, nešto rijeđe, gledali smo selektora U21 reprezentacije BiH Igora Jankovića i legendu FK Željezničar i danas međunarodnog trenera Dželaludina Muhraemovića.

Možda bi i veći broj gostiju po emisiji donio veću atraktivnost i dinamiku, no treba znati koliko je u BiH teško nagovoriti ljude iz fudbala da stanu pred kamere, posebno u ovolikom obimu.

Emisiji je sigurno nedostajao stalni stručni komentator is sudijskog svijeta, koji bi poslije svake utakmice mogao raditi analizu spornih detalja na utakmicama.

Iako je za neke utakmice prava za direktan prijenos imao BH Telecom, BHT 1 je iste utakmice ipak ponudila svojim gledaocima, sa 15 minuta zakašnjenja. Nije to toliko crna odluka, jer primjerice građani puno bogatiji europskih država, poput Austrije npr., su na svojim državnim kanalima mogli gledati tek nekolicinu utakmica, dok su za većinu mečeva morali platiti privatnim emiterima. Tako su ostali čak i bez mogućnosti zakašnjelog prenosa drugih utakmica.

Uzme li se u obzir u kakvim ograničenjima radi državna televizija BHT 1, ali i da samo neznatan dio građana BiH plaća tv pretplatu, palac gore za program koji smo imali tokom Svjetskog prvenstva u Kataru.

(Reprezentacija.ba)