Napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović (37) gostovao je u emisiji Top Gol kod Sabahudina Topalbećirevića Bahe.

Na samom početku je govorio o Mundijalu u Kataru. Ahmetović smatra da je prvenstvo veoma izjednačeno te da je navijao za Hrvatsku na tekućem SP.

Oduševila ga je Saudijska Arabija na samom startu kada je senzacionalno slavila protiv Argentine te da će u finalu navijati za Francusku protiv Argentine.

Mersudin je otkrio i ko mu je fudbalski uzor te ko je za njega u ovom trenutku najbolji igrač na svijetu.

“Moj fudbalski idol je bio Didier Drogba. U zadnjih 15 godina skidam kapu Luki Modriću. Čast Messiju i Cristianu Ronaldu, ali Modriću svaka čast pogotovo kada se zna šta je sve prošao. On ima 37 godina i igra u Real Madridu”, kaže Ahmetović i dodaje:

“Baš me interesuje šta će Gvardiol uraditi u nastavku karijere. Kao da ima tri ili četiri svjetska prvenstva, a ima 20 godina. Nije nervozan i ne paniči. Ne znam koji je igrač sa 20 godina igrao tako dobro. On se ne plaši ni greške i mislim da će biti najbolji stoper.”

Sjajni napadač Sarajeva je govorio i o svom statusu u klub, tačnije o najavljenom oproštaju u februaru naredne godine.

“Ova odluka je donešena. Ne znam šta se može desiti. Nadam se da ću u narednih nekoliko dana razgovarati sa čelnicima kluba te da će situacija biti jasnija. Od početka sezone nisam propustio ni trening i spreman sam. Ono što mi je donijelo Sarajevo nisam doživio ni u jednom klubu. To je najljepši period u mojoj karijeri. To je dovoljan pokazatelj da ću ostati da živim u Sarajevu. Stigao sam 2016. godine u Sarajevo iz Slobode. Tek kada sam došao u Sarajevo saznao sam kakva je odgovornost igrati za ovaj klub i kakav je pritisak. Devet trenera me treniralo u Sarajevu. Musemić me trenirao najduže. On je bio prvi na tabeli i dobio je otkaz. Dovoljno sam rekao”, govori Ahmetović i osvrće se na situaciju sa prethodnim trenerom Feđom Dudićem:

“Kod Dudića su treninzi bili kratki i intenzivni. Većina igrača nije naučila na taj rad. Smatram da je trebalo više vremena i to je proces. Možda bi mi tek na zimskim pripremama došli do izražaja, tačnije njegov plan bi došao do izražaja.”

Ahmetović je u gotovo svakom meču pružao maksimum i davao sve od sebe.

“Ja sam se trudio još od pionira. Htio sam da budem pošten. Dešavalo se da dođem kući i bude mi krivo jer u nekim utakmicama nisam davao maksimum i pomagao saigračima. Nije mi primarni cilj dati gol, neki pomoći saigračima. Najdraži golovi u karijeri su mi protiv Želje. Znam šta znače te utakmice. Ako izgubite derbi, onda naredne susrete morate pobijediti sve do narednog derbija. Prva moja utakmica je bila na Grbavici protiv Želje i dao sam gol glavom za 1:1. Najdraži momenat u dresu Sarajeva mi je dupla kruna. Tada smo imali karakternu ekipu i igrače koji znaju šta hoće. Bilo je teških situacija, ali kada počinje susret onda se sve zaboravi.”

Ahmetović je prokomentarisao i trenutno stanje u Sarajevu.

“Sa dolaskom gospodina Mirvića situacija je dobra. Plate ne kasne. Naravno, navijači hoće rezultati i klub kao Sarajevo to ne trpi. I meni je bilo teško kada sam stigao u klub. Tada je igrao sjajni Leon Benko. Kritikovan sam bio, ali radom i zalaganjem sam postao ono što sada jesam. Trenutno u Sarajevu je veliki potencijal Dal Varešanović. On može napraviti puno. Da je negdje drugo gdje je manji pritisak, mislim da bi brže došao do izražaja”

Napadač Sarajeva je pričao i o reprezentaciji BiH.

“Kada sam igrao u Rusiji imao sam priliku da igram za BiH. Bilo je nekih ponuda, ali nisam htio da pristanem na neke uslove. Nije mi trebao takav način da zaigram za reprezentaciju. Ne bih o tome detaljnije.”

Mersudin smatra da će PL BiH biti mnogo zanimljivija i bolja kada se dovrši rekonstrukcija terena.

“Premijer liga BiH je veoma teška. Lakše je igrati u Sloveniji ili Hrvatskoj. To je svojevremeno rekao i Luka Modrić. Mislim da će biti mnogo bolje kada budu tereni završeni.”

“Vi se ne možete sačuvati povrede. Ipak, kada ste pošteni i kada se pridržavate svega što vam profesija nalaže, svakako da ćete biti manje izloženi povredama”, odgovara Ahmetović na pitanje o povredama fudbalera te govori o ranom odlasku u Rusiju.

“Da je moja generacija imala ovakve uslove pitanje je gdje bi nam bio kraj. Bit će svega u životu. Ja sam pola svoje karijere bio u karantinima i tek sada mi slijedi lijep život. Ja sam u Rusiju otišao sa 22 godine. Nije mi bilo lako. Nisam znao gdje idem. Tadašnji klub je bio na pripremama u Turskoj. Zadovoljio sam, potpisao ugovor i onda slijedi odlazak u Rusiju. Da sam imao pare tada sigurno da bih se vratio kući drugi dan.”

Govorio je kratko i o selektoru Petevu.

“Situacija je takva da još uvijek ne znamo ko će nam biti selektor. Treba pustiti selektora da radi i treba mu dati pet godina. Tek onda ćemo vidjeti rezultat.”

Ahmetović je otkrio i kako je stigao u Sarajevo.

“Igrao sam Kup sa Slobdom protiv Sarajeva na Koševu. Tada me moj prijatelj zvao odmah nakon meča i pitao da li bih pregovarao sa Sarajevom. Rekao sam da bih i odmah je došlo do sastanka. Sa Slobodom mi se završavao ugovor i za dva minuta sam se dogovorio sa Sarajevom. Prije toga sam imao poziv iz Želje. Zvali su me pitali da li bih došao u Želju, ali rekao sam im da je ‘izvinite situacija je takva i takva’. Sarajevo uvijek.”

Za kraj je ispričao i jednu anegdotu za Bakom Sliškovićem.

“Bio je jedan nesporazum sa Bakom. Bio je prelazni rok i zove me nepoznati broj. Ja se javim i kaže mi čovjeke ‘Dobar dan ovdje Baka Slišković’. Mislio sam da me neko zeza i rekao sam ‘Dobar dan ovdje Zlatan Ibrahimović’. Bilo je 15 sekundi tišine i onda sam po glasu shvatio da je Baka.”

(Reprezentacija.ba)