Javnost se uveliko slaže da nije postojao penal za Argentinu koji je prelomio utakmicu protiv Hrvatske, a u tome se slaže i HRT-ov stručni sudijski ekspert komentator Mario Strahonja.

Strahonja je nezadovoljan suđenjem Daniele Orsatoa iz Italije, koji je kako tvrdi u ovoj utakmici sudio povrijeđen, što se direktno odrazilo na kvalitet njegovog suđenja.

“Nije čudo da je Orasto uz dozvolu Colline bio dugo na poštedi i masažama, jer je povrijeđen. Ima povrijeđene tetive i trčao je cijelu utakmicu na petama kako ne bi šepao. Stalno je kasnio na situaciju.”

“Livaković kod dosuđenog penala nije učinio nijednu radnju da sruši igrača. Livaković je učinio sve što golman treba učiniti, postavio je nogu i došlo je do sudara, ali sudar se ne kažnjava kaznenim udarcem. Ako pogledate usporeno, Livaković ni jednom gestom nije išao na napadača i nije ga udario. Zbog svoje povrede i usporenosti sudija je bio predaleko. Nije mi jasno zašto se nije koristio VAR, koji se u toliko dosadašnjih utakmica koristio za različite slučajeve. Ovo je polufinale i mora se suditi pedantno. Stoga kritika glavnom sudiji i VAR sobi koja je morala reagovati.”, kaže Strahonja.

“Inače kriterij je bio neujednačen. Sudija je cijeli susret imao Messija za vratom, svi argentinski igrači su stalno komentarisali suđenje, a prošli bez opomene. Na prvu rečenicu prema sudiji karton je odmah dobio Mateo Kovačić” komentariše HRT-ov ekspert.

(Reprezentacija.ba)