Imamo dva dana pauze na Svjetskom nogometnom prvenstvu, a dosadašnja dešavanja, ali i ona koja nas očekuju za N1 televiziju u emisiji “Novi Dan” komentarisao je novi trener Rijeke Sergej Jakirović.

Jakirović je prije nekoliko dana napustio redove Zrinjskog i preuzeo hrvatskog prvoligaša.

Na samom početku se osvrnuo na angažman u Rijeci.

“Već sam objasnio u oproštajnom videu. U sportu kao i životu dođe do ciklusa koji se završava. Ja sam odlučio da mi je potreban novi izazov, a Rijeka to svakako jeste. Ovaj klub je trenutno u poziciji kakvoj jeste, ali ćemo dati sve od sebe da izgleda mnogo bolje na proljeće. Neće biti lako, ali nije bilo ni u Zrinjskom kada sam došao. Nakon dvije godine mogu biti zadovoljan onim što sam napravio. Mogao sam i ostati i biti u nekoj zoni komfora, ali odlučio sam se za novi izazov. Sada se zahvaljujem svima na profesionalnosti, odricanju, posvećenosti. Pratim i dalje i želim da Zrinjski i ove sezone odbrani titulu prvaka”, rekao je selektor Jakirović.

U novom klubu ima neka velika imena poput Maria Vrančića i Alena Halilovića, šta može Rijeka?

“Identificirali smo šta nam treba. Ovi momci ovdje su došli motivirani na pripreme. Nametnuli smo žestok tempo rada, rade marljivo. Neke igrače pokušavamo i riješiti jer Rijeka ima puno igrača. Tu je nekoliko i zanimljivih juniora. Radimo na pojačanjima i bio sam isključiv da dovodimo igrače koji će biti za prvih 11. Ne zanima nas kvantitet nego da dignemo kvalitet tima. Svi rade marljivo, posvećeni smo i uvjeren sam da ćemo gledati malo drugačiju Rijeku na proljeće”, istakao je Jakirović, a potom se osvrnuo i na ambicije kluba:

Hrvatska sutra igra protiv favorita za osvajanje Mundijala, selekcije Brazila. Kakvo je ozračje u Hrvatskoj?

“Atmosfera je sjajna, kao i uvijek kada krene SP. Pomalo se zahuktava. Kada se prošao Japan na penale, euforija je zavladala i ovo je fantastičan rezultat što radi selektor Dalić. Napravio je i smjenu generacija, neki su u stručnom štabu, tako da očekuje se s velikim optimizmom ovaj meč. Bez obzira na snagu Brazila i Hrvatska ima sjajne igrače. Ja očekujem izjednačenu utakmicu, njihovo iskustvo se vidi. Na momente je izgledalo da se muče, ali ja to više pripisujem vlagi. Teško je igračima da se oporavljaju, ali oni su se već etablirali među najbolje selekcije i očekuje nas uzbudljiva utakmica”, rekao je Jakirović.

Šta je to što Hrvati imaju, a što reprezentacije Srbije, BiH, S. Makedonije i Slovenije nemaju?

“Uvijek je bio izražen taj domovinski naboj prema državi. Još se više pojačao sa Dalićem. On je insistirao na zajedništvu i pokazao je ko ne bude podređen ekipi nema uopšte mjesta u ekipi. On sve prati i uoči SP-a je pratio da će pratiti izjave. Ako se neko izdigne ili obrati pažnju na sebe bit će eliminisan. Ne možete pročitati izjavu, svi su podređeni grupi, ali jedan veliki, patriotski naboj. Bore se za svoju zemlju i to se vidi. Hrvatsku to izdvaja od ostalih država, ali i kvalitet koji je neupitan. Mali Joško Gvardiol će vrijediti preko 100 miliona”, rekao je Jakirović.

“Što se tiče Maroka, hrvatskih 0:0 s Marokom je sjajan. Primili su jedan gol i to autogol. Oni su sjajni, igraju u vrhunskim klubovima. Afrički klubovi su taktički napredovali i rekao sa za afričku selekciju da će igrat u četvrtfinalu, očekivao sam Senegal, ali tu je Maroko. Ovo je i zamjena i Vahe Halilhodžića, ali šta se tu izdešavalo niko ne zna.”

Istakao je kako je Halilhodžić imao pravo kada je rekao da je odbrana priortet na velikom takmičenju.

“Vaha je bio u pravu. Šta ćeš doći na SP pa se nekome nametnuti. Tu je nešto dublje, uvijek ti nešto nađu za šta se uhvate i udaraju po tome. Vaha može biti ponosan jer je udario temelje ove reprezentacije. Naravno da su Ziyech i Mazraoui bitni, ali čovjek može biti ponosan jer njegova selekcija igra među osam na svijetu”, zaključio je Jakirović za N1.

(Reprezentacija.ba)