Predsjenik FIFA-e Gianni Infantino govorio je pred sami početak Mundijala u Kataru i uputio žestoke kritike zapadnim državama.

“Danas se osjećam Kataraninom. Danas se osjećam Arapom. Danas se osjećam kao Afrikanac, kao gej, kao invalid, kao radnik migrant. A nisam ništa od toga. Osjećam se tako jer znam šta znači biti diskriminiran, biti maltretiran kao stranac u drugoj državi”, rekao je Infantino i osvrnuo se na teške optužbe na račun Katara zbog navodnog nehumanog pristupa prema radnicima tokom izgradnje potrebne infrastrukture za prvenstvo:

“Tužno je što svjedočimo dvostrukim standardima. Europljani nam daju mnogo lekcija. Ja sam Europljanin i trebao se izviniti što dajemo lekcije. Koliko europskih kompanija zarađuje u Kataru ili drugim državama u okruženju? Koliko ih se pobrinulo za radnike? Niko. Možda bi manje zaradili da jesu. Katar je ponudio mnogim migrantima da zarade deset puta više nego u svojoj zemlji. U Europi to ne dopuštamo.”

Predsjednik FIFA-e ističe da će predstojeći Mundijal mnogima pomoći da otvore oči.

“Ne možemo zatvarati oči na stvari koje ne funkcionišu u Kataru. Ipak, jednosmjerni moral je obično licemjerje. Ovo Svjetsko prvenstvo pomoći će mnogima da otvore oči. Ako vidite nešto pogrešno, obavijestite ih o tome, ali im recite i kako se to može popraviti.”

SP u Kataru počinje u nedjelju utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora (17,00 sati).

(Reprezentacija.ba)