Iako nove generacije odrasle u dijaspori sve učestalije Bosnu i Hercegovinu ne osjećaju previše bliskom i svojom, čini se kako reprezentacija BiH još uvijek ima značajan izvor igrača u talentovanim mladićima koji su odrasli van granica domovine.

Generacija koja se 2014. plasirala u Brazil dobrim je dijelom bila oslonjena na igrački kadar stasao od Amerike i Kanade pa do Njemačke i Nizozemske, pa je to podsjetnik koliko ozbiljno treba raditi na obuhvatanju izvora igrača van BiH.

Sve nas je obradovalo iznenadno pojavljivanje Denisa Huseinbašića u Bundesligi u dresu Kolna, za kojeg je Zvjezdan Misimović u razgovoru za Reprezentacija.ba već potvrdio kako će definitivno igrati za Bosnu i Hercegovinu.

Pored Denisa, na europskom horizontu, još je nekoliko zanimljivih igrača koji bi dugoročno mogli biti konkurentni za nivo reprezentacije BiH.

Gledajući kao kriterij to da imaju manje od 21 godinu, a da igraju u seniorskom fudbalu – nakon što je Reprezentacija.ba portal prvi afirmisao mnoge današnje Zmajeve iz dijaspore, sada fokus treba staviti na igrače ispod.

Said Hamulić (21, Stal, Poljska)

Hamulić je u julu ove godine iz litvanskog kluba Dainava stigao u poljski Stal i igra sjajno u novom klubu. Ofanzivac je zabio sedam golova i dodao tri asistencije u 15 odigranih utakmica. Said je rođen u Nizozemskoj. Nakon što je uvidio da nema priliku nametnuti se u nizozemskom seniorskom fudbalu, prije dvije godine odlazi u Litvaniju. U turbulentnom periodu za njega jedno vrijeme provodi i na posudbi u Bugarskoj, nakon čega ide i u Litvaniji na posudbu, no da sreća prati hrabre pokazuje u Suduvi gdje postiže 16 golova. Samouvjereno i hrabro, nema šta.

“Imam već pasoš, tako da… Da dođe poziv bio bih baš presretan, kao i moji roditelji, koji su inače iz Krajine. Mama je iz Bosanske Krupe, a otac iz Cazina. Dolazim tamo kada sam god u prilici, prije je to bilo mnogo češće jer sada kada sam profesionalac i nemam mnogo vremena.” rekao je Hamulić za Reprezentacija.ba.

Adis Jašić (19, Wolfsberger, Austrija)

Adis Jašić već drugu sezonu igra standardno u austrijskoj Bundesligi u dresu Wolfsbergera. Wolfsberger ove sezone i nema baš dobre rezultate kao u ranijim sezonama kada su igrali u Europa Ligi, ali treba imati na umu da se praktično radi o klubu koji je idealan poligon za razvoj igrača. Tu je Red Bull Salzburg upravo kalio Amara Dedića. Primarna pozicija Jašića je desni bek, ali podjednako dobro pokriva i suprotnu stranu. Zapravo, on je počeo karijeru kao vezni igrač, pa se zato odlično snalazi na obje strane. U tekućoj sezoni je odigrao 17 mečeva u svim takmičenjima, dva puta pogađao i dodao pet asistencija. Adis je prošao sve omladinske kategorije Austrije, a za U21 reprezentaciju ove države odigrao je dva meča.

“Mogu vam reći da su to veliki profesionalci, skromni, lijepo vaspitani momci, koji vole domovinu svojih roditelja i često prate fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.” prokomentarisao je nedavno za Reprezentacija.ba bh. sportski novinar sa adresom u Austriji Belmin Habibović koji je u kontaktu sa našim fudbalerima u ovoj državi.

Adis Jašić (desno), Foto: Wolfsberger

Ervin Omić (19, Wolfsberger, Austrija)

U istom klubu igra i Ervin Omić. Omić je zadnji / centralni vezni i od ove sezone nastupa za seniorski tim Wolfsbergera. U redove austrijskog Bundesligaša stigao je iz mladog tima talijanskog Juventusa pred početak tekuće sezone. Počeo je u Riedu, zatim igrao u AKA Salzburgu. Za prvi tim Wolfsbergera odigrao je 12 utakmica te jednom asistirao. Omić je prošao sve omladinske kategorije Austrije, a trenutno igra za U21 Austriju.

Muharem Husković (19, Austria Beč, Austrija)

Još jedan mladi reprezentativac Austrije. Husković igra na poziciji napadača i drugu sezonu je u seniorskom timu bečke Austrije. Nažalost, Muharem je nedavno imao tešku saobraćajnu nesreću i nekoliko mjeseci će biti van terena. Mladi napadač je ove sezone odigrao 13 utakmica za seniorski tim Austrije, zabio jedan gol i četiri puta asistirao. Nastupao je za sve omladinske selekcije Austrije, a trenutno je kao i Omić član U21 tima ove države.

“Trenutno se u U16 reprezentaciji Austrije nalaze dva dobra momka, defanzivac Armin Valjevac i napadač Adin Omeragić, u U17 su tu Tarik Brkić, Oliver Lukić i Leon Lalić, u U18 Kenan Jusić i Ermin Mahmić, u U19 Kerim Abazović i Denis Dizdarević. Posebno interesantni su igrači U21 reprezentacije Adis Jašić, Ervin Omić, Benjamin Kanurić i Muharem Husković. Posebna čast mi je u ovom pogledu naglasiti Ervina Omića, koji se četiri godine nalazio u našoj sportskoj školi u Ried-u.” analizirao je za Reprezentacija.ba u oktobru stanje u selekcijama Austrije Edwin Avdija Čaušević, inače sportski direktor i U14 selektor saveza Gornje Austrije.

Istina, igračima iz Austrije i Njemačke je teže zaigrati za Bosnu i Hercegovinu, jer ove države našim državljanima ne dozvoljavaju dvojno državljanstvo, kao što to recimo dozvoljava Švedska.

Anel Husić (21, Lausanne-Sport, Švicarska)

Iako jedini na ovoj listi ne igra u prvoj, nego u drugoj ligi u svojoj državi, Anel Husić je ipak zanimljiv igrač. Prvenstveno zato što je standardni član mlade reprezentacije Švicarske. Ovaj inače ljevonogi 1.90 m visoki stoper Lausanne Sport ima već osam nastupa i jedan gol za U21 tim Švicarske. U sezoni je odigrao 15 mečeva za svoj klub koji je konkurentan da se vrati u prvu ligu.

Armin Gigović (20, Odense, Danska)

Iako ima 20 godina, Armin Gigović je u dosadašnjoj karijeri igrao u tri različite države. Karijeru je počeo u Helsingborgu, zatim je od oktobra 2020. do marta 2022. godine igrao za ruski Rostov zajedno sa Dennisom Hadžikadunićem, dok je u aktuelnoj sezoni član danskog Odensea. Centralni veznjak je u Odense stigao u augustu ove godine, a ove sezone je odigrao sedam ligaških utakmica i zabio jedan gol. Gigović je aktuelni U21 reprezentativac Švedske.

Neki novi klinci…

Iako su daleko od konkurentnosti za dres A reprezentacije BiH, zbog toga što su na pragu seniorskog fudbala, na radaru treba držati i Benjamina Tahirovića i Alana Omerovića iz Rome i Zuricha. 19-godišnjeg internacionalca Švedske Tahirovića je sam Jose Mourinho nedavno najavio kako će mu početi davati šansu u seniorskom fudbalu, dok se golman Alan Omerović nedavno našao na klupi Zuricha na utakmici Europa Lige protiv Arsenala.

“Uglavnom se zamjera zbog te nepažnje FSBiH. Volio bih da me neko demantuje, ali koliko znam, mi zvanično nemamo skauta. U većini slučajeva se za ove i druge momke sazna preko medija, a nerijetko upravo preko vašeg portala Reprezentacija.ba.” ispričao je Habibović česta iskustva naših talenata van BiH.

(Reprezentacija.ba)