U Tuzla Cityju će, po svemu sudeći, biti primorani tražiti novog trenera. Dragan Jović koji je ljetos preuzeo ovaj tim suočio se iznenada sa zdravstvenim problemima, a nakon pretraga je ustanovljena tromboza zbog koje mu je sugerisano strogo mirovanje. Bez većih napetosti i nervoze.

A sve to je u posljednje vrijeme bilo sastavni dio Jovićevog života. Rezultati ne idu na ruku Tuzla Cityju, trenutno šesto mjesto daleko je ispod apetita “alfe i omege” Azmira Husića, a da je sporazumni raskid saradnje najbolja opcija mišljenja je i sam Jović kojeg na terenu neće biti narednih nekoliko mjeseci.

Da će na tu temu već danas biti održani razgovori kazao je za Reprezentacija.ba portal i sportski direktor Tuzlaka Samir Muratović. Mnogima će klupa Tuzla Cityja biti primamljiva, a Muratović sa velikom igračkom karijerom, te već puno iskustva u Premijer ligi BiH sigurno će znati naći najbolje rješenje…

– Nažalost, Jovića neće biti na terenu duži period, to nam je rekao i on sam. Po trenutnim informacijama primoran je narednih nekoliko mjeseci strogo mirovati, bez ikakvih naprezanja, shodno tome nam je i on sam predložio da reagujemo i nađemo drugo rješenje, ali vidjet ćemo tek šta i kako. Malo nas je i rezultatski loše krenulo – kaže Muratović na početku.

Nije tajna da su igrači Tuzla Cityja među plaćenijim u ligi, a treneri dobiju gotovo što zamisle.

– Ako dođe do razlaza sa Jovićem, sigurno je da će biti puno zainteresovanih za dolazak u Tuzla City, ali u ovom trenutku je nemoguće pričati o imenima. Pogotovo jer o tome još nismo razmišljali – ističe nekadašnji reprezentativac BiH.

U Premijer ligi BiH klubovi većinom “vrte” iste trenere, pa na terenima i nema osvježenja novih trenerskih ideja, pristupa, mentaliteta. U kuloarima se kao potencijalna zamjena za Jovića spominje Muamer Vugdalić. Najbolja preporuka mladom stručnjaku su rezultati koje bilježi u Sloveniji zadnjih godina, gdje je čak postao i selektor U15 selekcije Slovenije sa kojom ima dobre rezultate. Poznaje Premijer ligu BiH jer je igrao za Željezničar, a inače je napravio i veliku igračku karijeru – nosio dres Slovenije na Svjetskom prvenstvu, dres Maribora u Ligi Šampiona…

– Kada su promjene trenera u pitanju, kod nas sve svelo na jedan krug ljudi, jedan ode, drugi dođe. To se zna. Mi smo dovođenjem Jovića pokušali izaći iz tog kruga. Tražili smo nekoga ko je dugo bio vani, ko ima drugačije poglede na fudbal, a ko ujedno ima i bh. krvi. Nažalost, ta bolest nam je stala na put. I ja sam mišljenja da klubovi, pogotovo koji to mogu, trebaju dovoditi neka nova lica. Uz loše uslove, veliki problem u našem fudbalu su treneri koji su se ‘učahurili’, zadovoljavaju se malim stvarima, umjesto da rastu, usavršavaju se, idu vani… Znam da je to teško kod nas, da finansijska situacija to ne dozvoljava svima, ali ako želiš da uspiješ, moraš se potruditi i ustati za tim. Nadam se da niko neće uvrijediti, to je samo moje mišljenje.

Vugdalić je ljetos na Grbavici pratio Tuzlu, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Do pauze ekipu će najvjerovatnije voditi dosadašnji Jovićev pomoćnik Selver Ahmetović, a onda se očekuju promjene, kako u stručnom, tako i igračkom kadru.

– Krenuli smo jako dobro u ovu sezonu, a onda smo u zadnjih mjesec dana sve pokvarili. Malo nas je poremetilo i to što se povrijedio Smajlagić, ostali smo na Nargaliću samo… Da smo imali još jednog pravog vrhunskog napadača, siguran sam da bi rezultati bili bolji. Povreda je došla baš u nezgodno vrijeme i sada smo primorani krpiti, čekati polusezonu i onda rješavati probleme. Analizirat ćemo sve. Da smo zadovoljni sa dosadašnjim igrama i rezultatima – nismo, poručio je Samir Muratović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)

>>> TABELA I RASPORED PREMIJER LIGE BIH