Traje još jedna ružna epizoda bh. sporta. Prije mjesec dana čelnici N/FSBiH su odlučili prihatiti poziv Rusije i odazvati se na prijateljsku utakmicu, iako je ova zemlja pod maksimalnim restrikcijama, a to je izazvalo žestoku buru reakcija u našoj zemlji. Da bi utakmica donijela mnogo više štete nego koristi odmah u startu su poručili fudbalski autoriteti poput Vahida Halilhodžića, Miroslava Ćire Blaževića, Safeta Sušića…

Gotovo dva mjeseca traju pokušaji da se ovaj meč stavi van snage. Azmir Husić, član Izvršnog odbora N/FSBiH, mišljenja je kako se malo toga poduzima od strane svih.

– Sve dok je Rusija pod suspenzijom UEFA-e i FIFA-e, moramo se ponašati kako se od nas očekuje. Ta utakmica se ne smije igrati, ali mišljenja sam da malo poduzimamo po tom pitanju, od javnosti do svih drugih. Kao da smo se već predali, kaže Azmir Husić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

UEFA nema ingerencije za prijateljske utakmice i samim tim N/FSBiH ne bi bio kažnjen ukoliko bi se meč odigrao, ali…

– Neka daju papir da se može igrati. Znate kako je to, svi te čekaju da uradiš nešto. Pošten građanin kada živi sve je okej, niko se ne nada da može nešto napraviti, ali čim počini krivično djelo – odmah ga osude. Mislim da bismo se i mi suočili s posljedicama tek naknadno i da nakon toga ništa ne bi bilo isto. Jedno je sigurno, sve ovo nam nije trebalo u ovom trenutku.

Pojedini igrači jasno su dali do znanja da ne žele putovati u Rusiju. Ukoliko se neki i odluči za to, sigurno će tokom cijele karijere, ali i poslije nje, osjećati direktne profesionalne posljedice.

– Ni oni nisu bili konkretni i jasni. Trebali su da budu jedinstveni svi, zna se kako se to radi, nije dovoljno dati intervju nego zauzeti malo rigorozniji stav. Postaviti uslov i to je to. Ovako se čeka sjednica Izvršnog odbora, odgodi se, zakaže se nova, a možda na kraju dođemo u situaciju da nećemo imati vremena da bilo šta odgodimo i promijenimo. Uglavnom, mora se više uraditi da se ta utakmica ne odigra, mišljenje je Azmira Husića. 

(Reprezentacija.ba)