Bivši bh. reprezentativac Mensur Mujdža (38) bio je gost u podcastu Inkubator.

Mujžda je na samom početku razgovora otkrio da je već pet godina u trenerskom poslu.

“Po završetku karijere sam se vratio u Zagreb. Započeo sam svoj trenerski put u Gorici. Prošlo je skoro pet godina kako sam u tom poslu. Učim, radim i nastojim biti što bolji. Krajnji cilj jeste da budem u seniorskom fudbalu, ali idem korak po korak. Puno toga je ispred mene i nadam se da će sve biti pozitivno. Posao nije lagan, ali tek sada imam razumijevanje za sve svoje bivše trener.”

Mensur se osvrnuo i na reprezentaciju Bosne i Hercegovine i rezultat Zmajeva u zadnje vrijeme.

“Ja bih rekao da mnogo bitnih igrača oprostilo od reprezentacije u veoma kratkom periodu. Neki zbog povreda, a neki su jednostavno odustali. Teško je nadomjestiti takve igrače. Prošla su već dva ciklusa kvalifikacija i mislim da se reprezentacija trebala stabilizovati. Moguće da je tek sad stigla ta stabilizacija i da je to neki pozitivan rezultat. U prethodnom periodu se isprobavalo mnogo igrača i nije se mogao stvoriti kostur reprezentacije. Ipak, u zadnje vrijeme se može vidjeti da je tu 25,26 igrača koji su stalno tu i oni guraju prema naprijed. Naravno, tu treba dati i treneru i igračima vremena. Nadam se da će sa ovim prvim mjestom stvari krenuti prema naprijed”, kazao je Mujžda i dodao:

“Našoj generaciji je trebalo pet godina da dođemo do uspjeha, odnosno plasmana na SP u Brazil. Trenutno ima nekoliko mladih igrača koji su u dobrim klubovima i koji imaju svjetlu budućnost.
Svaki igrač koji je u moje vrijeme bio u reprezentaciji je bio nosilac igre u svom klubu. Teško je nadomjestiti jednog takvog igrača, a ne dva ili tri.”

Mensur je govorio i o svojoj generaciji te atmosferi unutar reprezentacije BiH u njegovo vrijeme.

“Prije svega, bili smo odlična ekipa, prava klapa. Nismo imali nikakve klanove kako su navijači znali nekad potencirati. Normalno je da su bile gdje se jedni druže više sa drugima i to je sve normalno. Mislim da se na terenu moglo vidjeti da smo bili dobar tim. Ja sam u reprezentaciju stigao iz Freiburga, tačnije iz jedne disciplinovane sredine. Naišao sam na jednu opuštenu atmosferu i malo sam se zabrinuo. Ipak, ta atmosfera je godila nakon što dođeš iz kluba, lige, iz jednog pritiska. Meni je bilo lakše igrati u reprezentaciji i protiv jačih timova nego u Bundesligi. Jedva sam čekao da počne svaka utakmica i bilo mi je zadovoljstvo igrati za reprezentaciju. Imali smo mnogo kvaliteta u reprezentaciji i bilo je lakše igrati. Igrao sam mnogo ofanzivnije. Jednom prilikom selektor Sušić je pred utakmicu na sastanku rekao meni i Luliću da očekuje da jedno 50 puta probijemo defanzivnu liniju. Na neki način smo dobili slobodu i mogli smo ići prema naprijed. Ono što je ostalo kao neki standard u reprezentacije jeste da svaku utakmicu koji smo igrali u Zenici imali pritisak prvih 20,30 minuta na protivnika i obično bi imali prednost od jednog ili dva gola razlike. Uz podršku navijača bi svaki put slomili protivnika na početku”, ističe bivši Zmaj u podcastu Inkubator i nastavlja:

“Igrali smo ofanzivan fudbal i težili da zabijemo gol više. Plasman u Brazil će ostati cijeli život upamćena za nas. To je bio prvi plasman BiH na jedno veliko takmičenje i prvu utakmicu smo igrali na Marakani protiv Argentine i protiv Messija. Puno stvari se poklopilo. Definitivno to je bila najveća utakmica za BiH. Nažalost, neki veći uspjeh je izostao. Nismo prošli grupu. Protiv Nigerije u ključnom susretu smo primili gol iz ofsajda, a prilikom njihovog gola nije sviran prekršaj nad Spahićem. “

Mujžda kaže da je najuspješniji bh. selektor Safet Sušić bio veliki autoritet.

“Safet Sušić je napravio najveći uspjeh sa reprezentacijom. On je bio jedan veliki autoritet. Nije se previše upuštao previše u taktičke zamisli. Mislim da je mnogo toga radio po svom osjećaju. Znao je postaviti igrače na pravo mjesto. Naravno, treba i to znati. Smatram da je stvorio jednu dobru reprezentaciju i on je bio taj koji me pozvao u reprezentaciju. Sklapao je kockice nakon Ćire Blaževića. Možda je i popunio neke pozicije koje su bile deficitarne u to vrijeme. Mogu reći da je bio veoma uspješan i dobar. Što smo duže bili sa Sušićem, to smo bili sve više opušteniji. Bio je prepoznatljiv gdje je god dolazio.”

(Reprezentacija.ba)