Bosna i Hercegovina je u petak pobijedila Crnu Goru u Zenici sa 1:0 i kolo prije kraja osvojila prvo mjesto u grupi 3 UEFA B Lige Nacija.

Zmajevi su tom pobjedom osigurali nastup u UEFA A Ligi Nacija, izborili baraž za EURO, ali su i obezbijedili drugi šešir uoči žrijeba kvalifikacionih grupa za EURO koje se igra 2024. godine u Njemačkoj.

S obzirom da se u Ligi Nacija igra još jedno kolo, tek će se u utorak znati tačan raspored selekcija u šeširima.

Osim Zmajeva, trenutno u drugom šeširu su sigurno selekcije Engleske, Izraela i Velsa te izabranici Ivajla Peteva protiv ovih reprezentacija neće biti u istoj grupi.

Prvi šešir su osigurale Belgija, Hrvatska, Danska, Mađarska, Italija, Nizozemska, Portugal i Španija, dok su u trećem šeširu Armenija, R. Irska, Slovenija, Rumunija i Švedska.

U četvrtom šeširu se nalaze Grčka, Turska, Gruzija, Kazahstan i Luksemburg, a u petom su Bjelorusija, Estonija, Gibraltar, Latvija, Litvanija, Malta i Moldavija.

Posljednji šešir za sada čine Andora, Lihtenštajn i San Marino.

Inače, žrijeb kvalifikacionih grupa će biti obavljen 9. oktobra u 12,00 sati, a u bubnju će se naći 53 selekcije.

Bit će formirano deset grupa – sedam po pet reprezentacija te tri u kojima će biti šest selekcija. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plasirat će se na EURO.

Utakmice kvalifikacija za EURO igraju se od marta do novembra 2023. godine.

(Reprezentacija.ba)