Sejad Salihović bio je dio najuspješnije generacije u historiji reprezentacije BiH. Igrom, borbom i odnosom prema svetom dresu kupio je navijače, punog srca je jurišao po toj lijevoj strani, a naročito se pamti “ljevica” protiv Turske. Taj gol se ubraja među najljepše koje su Zmajevi ikada postigli.

Uz sve to Salihović je bio prilično samozatajan, skroman, nikada nije imao potrebu da se pravi važan. Zbog toga ga je naročito cijenio Ćiro Blažević koji je reprezentacijom kormilario u razdoblju između 2008. i 2009. godine.

Vjerovatno se ni sam Sejad ne sjeća kada je posljednji put dao intervju za jedan bh. medij. Do danas. Pristao je govoriti za Reprezentacija.ba portal, a tema je puno, svašta se izdešavalo u njegovom životu posljednjih godina. Krenuli smo od njegove trenerske priče koju je započeo u Hoffenheimu.

– Fudbal je moj život, znao sam i ranije da ću ostati u tome, ali ne i na koji način. Hoffenheim mi je dao šansu da se okušam u trenerskim vodama, najprije sam asistirao u kadetskom timu i potom dvije godine u rezervnom. Ma, da vam odmah kažem, osjetim da to nije za mene. Ali, i dalje sam u klubu. Sa sportskim direktorom gledam treninge, malo sam zastupljen i oko ovog medijskog dijela, tako da ne žalim se. Polako… – priča Sejad Salihović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Zbog svog lošeg bosanskog jezika nekada je bio na meti šala svojih prijatelja i saigrača u reprezentaciji. Danas govori mnogo bolje. Kaže i kako mu je drago što u Hoffenheimu nisu zaboravili šta je sve uradio za ovaj klub.

– Preko deset godina sam igrao u Hoffenheimu. Velika je to stvar, pogotovo u današnjem fudbalu u kojem ima sve manje ljubavi, a sve više više interesa. Drago mi je što ovdje nisu zaboravili neka ranija vremena i što me cijene, a koliko dobro se osjećam ja, toliko i moja porodica. Ovo je postao naš dom.

Foto: Kicker

Godinama je u Hoffenheimu također i Ermin Bičakčić koji u posljednje vrijeme muku muči s povredama.

– Bili smo baš na utakmici. Ima problema i dalje s koljenom, teška je to povreda i nije mu nimalo lako, ali nadam se da će se vratiti na teren. Može on još mnogo dati.

Svoju profesionalnu karijeru Salihović je zaključio 2018. godine. Posljednji klub mu je bio Hamburger SV.

– Mogu vam priznati da mi fudbal nedostaje. Ovako, kada gledam treninge i utakmice sa strane, volio bih ponovo obuti kopačke i ući na teren. Ipak, sve u životu dođe i prođe. Sada je došao red na mlađe. Kada vratim film i vidim da sam odigrao skoro 200 utakmica u Bundesligi, za ozbiljne klubove, onda moram biti zadovoljan sa svojom karijerom. Možda sam mogao i više, možda sam trebao povući u nekim trenucima drugačije poteze, ali nisam čovjek koji žali za prošlošću. To je to.

Naravno, nezaobilazna tema kroz razgovor sa Salihovićem je fudbalska reprezentacija BiH za koju je odigrao 47 utakmica. Bio je i dio generacije koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

– Eh, reprezentacija je posebna priča u mom životu (smiješak). Puno lijepih stvari sam doživio za vrijeme igranja za svoju državu, baš sam se radovao tim okupljanjima i svaki put sam davao sve od sebe. I nisam se miješao u neke stvari koje se mene kao igrača ne tiču – kaže Salihović te se osvrće na današnju situaciju u nacionalnom timu.

Foto: FS BiH

– Sada kada usporedim onu našu generaciju i današnju, razlika je velika. Mujdža, Ibišević, Begović, Lulić, ja…, svi smo mi mogli odigrati možda još barem dvije-tri godine, međutim tako se sve desilo, odjednom je puno igrača prestalo igrati i nije lako odjednom praviti nešto novo. Potrebno je strpljenje. Danas je tu Zvjezdan Misimović koji zna puno o fudbalu, zna prepoznati je li neko dobar igrač ili nije, tako da ne sumnjam. Treba nastaviti raditi.

Izdvojio je i dvojicu selektora s kojima je sarađivao tokom ere u reprezentaciji.

– Ćiro je bio važan pokretač svega. Vrijeme kada je došao nije bilo najbolje. Uz sve te trenerske kvalitete, znao je i ‘nabrijati’ atmosferu, poštovao je igrače i ujedno ih štitio, a uz njega izdvojio bih i Safeta Sušića koji je bio veliki igrač. Vidjelo se da zna mnogo o fudbalu. Eto, njih dvojicu bih izdvojio.

Organizacija utakmice između Rusije i BiH izazvala je pažnju i u Njemačkoj.

– Prije nekoliko dana pričao sam s Pjanićem baš oko toga. Kada vidimo šta se dešava u svijetu, moje mišljenje je da nam ta utakmica nije potrebna i da se ne treba odigrati, poruka je Sejada Salihovića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)