Da fudbal i nauka mogu ići zajedno svjedoči i primjer Zorana Ćurguza. Ovaj 51-godišnjak vjerovatno je jedini u svijetu trener koji za sebe može reći da je doktor nuklearne fizike. Da, dobro ste pročitali, a uz sve to je najzaslužniji što je Sloga Meridian danas pravi hit Premijer lige.

Prije početka sezone malo ko je davao šanse ovom timu. Nisu u Doboj stizala zvučna pojačanja, nije im je to dozvoljavao ni budžet koji je u usporedbi s drugim klubovima jedan od najmanjih u ligi, ali uprkos tome pobijedili su klubove poput Zrinjskog i Veleža te imaju 14 bodova u dosadašnjih 10 kola. Primjera radi, samo dva manje od lidera.

I pored svega toga o treneru Ćurguzu ćete rijetko šta pročitati u medijima. Nije inače ni ljubitelj toga, najčešće istupa samo kada je nužnost…

– Ko je mogao zamisliti da ćemo danas biti u ovakvoj situaciji? Ulazni faktori nam nisu nikako išli na ruku, kratko vrijeme priprema, iznenadna odluka da idemo u Premijer ligu i u svemu tome formiranje tima. Stresan period koji je zahtjevao dosta pravovremenih poteza i nismo uopšte znali da li će ispasti dobro. Srećom, ispostavilo se da smo napravili dobar odabih igrača, prije svega karakternih, a samim tim i atmosferu unutar kluba. Ako me sada pitate jesam li zadovoljan, ne, prezadovoljan sam, kaže Zoran Ćurguz na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Danas je Sloga hit, kako u prvenstvu, tako i u samom Doboju. O klubu se priča u školama, kafićima…

– Ovdje je baš fudbalska atmosfera. Ne priča se samo o prvom timu Sloge već i u omladinskom koji je također u Premijer ligi. Danas Doboj ima četiri premijerligaša, a do prije nekoliko godina nijednog. Uz sve to sve je više djece koja treniraju i koja se žele baviti fudbalom. Moj cilj je bio da Sloga bude regionalni lider, da nam dolaze djeca iz okruženja i evo već sada možemo vidjeti da u timu imamo momke iz Jelaha, Maglaja, Gračanice… E, to je ono što mi je posebno drago.

I s najmanjim budžetom u ligi se može pobjeđivati.

 Ako bismo pričali o finansijama, mi smo u tom segmentu možda na posljednjem mjestu u ligi, ali smo napravili dobar tim za male pare. Ja kao ‘team-manager’ sam imao zadatak da oradim taj dio posla. Pokazalo se da možemo parirati i daleko boljim od sebe, međutim neće ni ovo trajati dovijeka, uslovi se moraju poboljšati jer je funkcionisanje u ovakvoj situaciji rizično. Sad smo uspjeli, drugi put možda nećemo. Klub se mora razvijati dalje.

Nije od jučer Ćurguz u fudbalskim vodama. Da će Sloga imati ozbiljnu ulogu neki su i predvidjeli.

– Kada smo tek ušli u Premijer ligu BiH i odigrali utakmicu s jednim klubom, da ne spominjem sad o kome se radi, njihov trener koji je vrlo iskusan mi je prišao i rekao: ‘Vi ćete biti nagazna mina za sve’. I bio je u pravu. Činjenica je da nas u početku nisu doživljavali ozbiljno, a danas na adresu kluba dolaze pohvale od mnogih. Pokazali smo da postoji model koji je veoma interesantan i koji može da bude primjenjiv.

Ko zna, možda i Ćurguzu krenu dolaziti ponude. Danas je dekan na Saobraćajnom fakultetu u Doboju.

– Da sam se samo posvetio fudbalu vjerovatno bi moja karijera bila i bolja. Ipak, sada kada sam završio sve što sam trebao na polju obrazovanja, možda pružim više šanse toj fudbalskoj karijeri ako bi se nastavilo ovako. Ko zna šta vrijeme nosi.

Interesovalo nas je i kakve su reakcije na fakultetu na kojem radi.

– Cijeli kolektiv prati Slogu. Veliki broj njih je ranije dolazio na utakmice zbog mene, sada prate i oni koji nisu imali nikakvog dodira sa sportom, a najviše mi je drago vidjeti tu studente. I oni su mi podrška, kaže na kraju razgovora Ćurguz za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)