Vijest da će fudbalska reprezentacija BiH igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije izazvala je veliki gnjev među navijačima naše selekcije.

Odluku da “Zmajeve” pošalje na megdan Rusima je donio Komitet za hitnost N/FSBiH sa pet glasova za i jednim protiv, a tim povodom obratili su se i UEFA-i iz čije kancelarije su saopštili da nemaju ništa protiv jer, između ostalog, prijateljske utakmice svakako nisu u njihovoj nadležnosti i odgovornosti.

Jedini koji je glasao protiv bio je potpredsjednik N/FSBiH Irfan Durić.

– Da, bio sam protiv te odluke. Tražio sam da o tome odluči Izvršni odbor NSBiH, ali…, kaže Irfan Durić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Mnogi su mišljenja da bi ovaj potez mogao narušiti ugled reprezentacije, ali i države BiH u demokratskoj Evropi.

– Fudbal i politiku ne treba miješati, to su činjenice, a na neki način od cijele priče ogradile su se evropske i svjetske asocijacije pod čijim okriljem igramo. Ipak, u svemu tome trebamo biti svjesni turbulentnog vremena i da živimo u BiH koja je uređena kako je uređena…

Upitno je i koji igrači će nastupiti u pomenutom meču.

– Ko će se odazvati? To su teme koje sam potencirao u samoj pripremi sastanka. Mi imamo 90 posto igrača koji igraju u Evropi, u državama koje osuđuju aktuelnu situaciju i vrlo lako se može desiti da klub zabrani igraču da ide. Mislim da je trebalo to dobro sagledati i voditi računa o svemu. Fudbal to jeste, ali, ponavljam, primorani smo neke stvari dobro razmotriti i želim vjerovati da sve ovo neće otići u negativnom pravcu. Trebalo je na oprezniji način i suptilniji način pristupiti.

Nema dilema da će ova odluka izazvati bijes javnosti i nastavak ogorčenja u radu krovne kuće bh. fudbala.

– Ovim putem želio bih pozvati sve navijače da podržimo Zmajeve uoči nadolazećih izazova, a to je utakmica s Crnom Gorom koja nam otvara vrata i daje velike šanse. Mi koji smo se prihvatili ovog posla moramo biti i mudriji i obrazriviji, puno stvari stavljati sa strane, a gledati kako da unaprijedimo Savez, poručuje Irfan Durić na kraju razgovora.

Utakmica će se, kako je saopšteno, odigrati u Sankt Peterzburgu 19. novembra.

(Reprezentacija.ba)