Nakon četiri dana prave sportske filmske čarolije na Zlatiboru svečano je zatvoren 11. međunarodni festival sportskog filma „Zlatibor 2022“. Na festivalu su prikazana najznačajnija ostvarenja u oblasti sportskog filma iz zemalja regije, ali i autora iz cijelog svijeta.

Specijalni žiri Festivala u sastavu predsjednica Arijana Saračević Helać i članovi Dušan Cicvara i Oliver Paunović proglasili su za najbolji film na festivalu – Grand prix Nagrada – „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“, autora Ognjena Rakčevića.

Nagrada za najbolji film o visokim moralnim vrijednostima u sportu „Partizanske smučine – Cerkno ‘45“, autora Dušana Moravca. Nagrada za najbolji film o ličnosti u sportu „Šesti krug“, autora: Miodraga Popova i Tamare Popov Radonjić.

Nagrada za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost „Najlepši dan života“ autora Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića. Nagrada “Dinko Tucaković” za najbolju režiju dokumentarnog filma „Nemojte se ljutiti što sam zaćutao na trenutak“, autora Vladimira Pajića i Nataše Šević.

Nagrada za najbolji igrani film: „Tigrovi“, autora: Ronniea Sandahla. Nagrada za najbolji dugometražni dokumentarni film „Skok“, autora Aleksandra Miletića i Ivice Vidanovića. Nagrada za najbolji srednjemetražni dokumentarni film „Put prazne šake“ autora Miloša Todorovića.

Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film „Anita – skupljačica ruku“, autora Mustafe Hussaina.

Posebna priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti i sportu za dokumentarne filmove dobili su dokumentarci: „Lele, luge, što napravismo. Raduvaj se Makedonijo“, autora Ljubomira Ošavkovskog, „Medalje za život/ Zagrljaj sudbine“, autora: Dejana Nikolića i Trivka Savića, „Zlatna godina užičke košarke“, autora Dragana Pejića i „Škija” i “Željina stotka“, autora Muhameda Bikića.

„Posebno nam je zadovoljstvo i kuriozitet što smo sa dva filma učestvovali na ovom renomiranom festivalu i što je Federalna televizija ponovo skrenula pažnju na svoju dokumentaristička filmska ostvarenja. Nakon nagrađene „Bosne“, stiglo je priznanje i za „Želju“, a posvećujemo ga stogodišnjaku i njegovim legendama, Ivici Osimu i Josipu Katalinskom, kao i svim ostalim Željovcima koji nažalost više nisu sa nama“, rekao je Muhamed Bikić.

Festival je član Svjetske organizacije sportskog filma sa sjedištem u Milanu, a organizuju ga Udruženje Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor.

(Reprezentacija.ba)