Iza nas je sedam kola Premijer lige BiH, istina sa mnogo odgođenih utakmica zbog nastupa naših timova u europskim takmičenjima.

Ovakva krnja tabela definitivno je daleko od toga da pokaže pravo stanje odnosa snaga u bh. šampionatu, posebno što dobar dio klubova igra na neutralnim terenima zbog renoviranja svojih stadiona, ali opet neki podaci nam već naslućuju trendove koje ćemo pratiti.

Najljepše iznenađenje dosadašnjeg prvenstva je ekipa Sloga Meridian koja je kao novopečeni prvoligaš uspjela do sada dva puta slaviti i dva puta remizirati, ali uz to još zabiti 13 golova što je najviše nakon Tuzla Citya. Daleko iznad drugog “novajlije” Igman Konjic.

NK Široki Brijeg je lider prvenstva, a njihov dobar start nije slučajan. Činjenica da su u šest kola primili samo dva gola i nemaju nijedan poraz govori da će ove sezone biti konkurentni. Ako se uz to uzme da ih sa klupe vodi iskusni Ivica Barbarić koji je nedavno napravio sjajne rezultate i sa U19 reprezentacijom BiH, onda se slobodno može očekivati kako će i Širokobriježane biti zanimljivo pratiti u mjesecima ispred nas.

Najviše kritika trpe Sarajevo i Borac od kojih se očekivalo mnogo više usljed dobre finansijske situacije u klubovima, ali i dovođenja trenera od kojih su navijači očekivali čuda već u prvim utakmicama. Ipak, oba kluba su sa rezultatima itekako još uvijek konkurentni za značajniji rezultat. Optimistični su i navijači Željezničara čija ekipa izgleda dovoljno ratoborna i kvalitetna da u ovoj sezoni, uz “mir u kući”, napravi iskorak u odnosu na prošle tri godine. Željina publika odavno se poželjela europskih utakmica.

Čini se da najviše turbulencija ima u Veležu čiji su navijači očekivali mnogo nakon lijepe sezone u kojoj su osvojili Kup BiH, a sezone kojoj je prethodio dobar europski rezultat. Velež je pod Amarom Osimom žilav, dali su pet, a primili samo četiri gola, pa se Rođeni nadaju boljem nastavku sezone, ali i sređenim odnosima u klubu.

Kada je riječ o stanju na tabeli, posebno njenom vrhu, ono će izgledati puno realnije kada Zrinjski odigra čak pet zaostalih mečeva.

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

(Reprezentacija.ba)