KoÅ¡arkaÅ¡i BiH su u subotu u Skenderiji nakon dva produžetka savladali Francusku sa 96:90 u meÄu osmog kola grupe K kvalifikacija za SP 2023.

Kapiten Miralem Halilović je protiv Francuza postigao 12 poena, imao sedam skokova, a nakon utakmice je govorio na zvaniÄnoj press konferenciji.

“Ovo je naÅ¡a najbolja pobjeda otkad sam u reprezentaciji. Ojećaj je sjajan jer je ostvarena protiv Francuske, jedne velesile. Pokazali smo u prvom dijelu kvalitet ove ekipe. Nije bilo lako tokom ovih priprema. Susret sa Crnom Gorom nas je opametio. IzaÅ¡li smo sa velikom energijom i napustili parket ponosni. Pokazali smo karakter i visoku mentalnu snagu. Vodili smo i otiÅ¡li u produžetak gdje smo izgubili Nurkića, no izdržali smo i pokazali da možemo oÄekivati velike stvari na Eurobasketu”, kazao je Halilović i dodao:

“StraÅ¡no nas gura ova pobjeda pred Eurobasket. Vidjeli smo da možemo, protiv Crne Gore je bilo smijeÅ¡no, sram nas je bilo. U autobusu pri povratku niko nije spavao. Ovo nam je pokazatelj da smo radili odliÄno. Momci se žrtvtuju, niko se ne žali i ne Å¡tedi, niko ne izlazi u javnost, a moglo se izlaziti u javnost pogtovo nakon poraza u Crnoj Gori. Svi su nam okrenuli leÄ‘a i bili protiv nas. Meni to ne ide u glavu. Nisam mogao vjerovati da nam ljudi toliko okrenu leÄ‘a nakon samo jedne utakmice. Nije to dobro jer smo se osjećali posramljeno, a nekad ti je drago kad ti neko pruži ruku i shvati da se tim ne može napraviti za 10 dana. Drago mi je Å¡to smo dobili i Å¡to smo tim nekim kritiÄarima malo zatvorili usta, ali najviÅ¡e zbog nas. Pokazali smo da je ovo put kojim trebamo ići.”

BiH nakon osam odigranih kola zauzima Äetvrto mjesto na tabeli sa Äetiri pobjede i isto toliko poraza.

Naši košarkaši do kraja kvalifikacija će igrati dva duela protiv Mađarske te po jedan sa Crnom Gorom i Francuskom.

Plasman na SP 2023 izborit će tri najbolja tima iz grupe.

(Reprezentacija.ba)