Ženska U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Zenici u prijateljskom meču odgovarajuću selekciju Rumunije rezultatom 2:1, saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH.

Nakon izjednačene igre bez izglednijih prilika za pogodak gošće su došle do prednosti u 25. minuti. Poslije jednog duela u kaznenom prostoru bh. tima dosuđen je penal za Rumuniju, a precizna sa 11 metara bila je Florentina Istrate.

Do kraja prvog perioda igre najbolju priliku imala je Janica Filipović u 43. minuti, ali je njen šut sa oko 7 metara golmanica Ioana Grișoraș skrenula u korner.

Bh. juniorke do izjednačenja dolaze u 53. minuti kad se Vanessa Šabanović odlično snalazi u protivničkom kaznenom prostoru i sa 15-ak metara precizno šutira za 1:1.

Nakon toga nije bilo prilika sve do 88. minute kad bh. tim postiže drugi gol. Kapitenka Lamija Duvnjak je odlično centrirala iz slobodnog udarca sa lijeve strane, a najviša u skoku je bila Lana Radulović koja postiže pogodak za pobjedu.

Po završetku susreta pomoćna trenerica u bh. selekciji Selma Omerović je izjavila:

„Znali smo da će ova utakmica biti teža od prethodne. Imali smo umornih i povrijeđenih igračica, a s druge strane protivnik je identifikovao probleme iz prvog meča i uspjeli su bolje da poslože ekipu. U konačnici možemo biti zadovoljni rezultatom, ali ne i igrom.“

Ovo je bio drugi susret ovih selekcija, u u prvom odigranom prije dva dana Bosna i Hercegovina je pobijedila sa 3:0.

Bosna i Hercegovina-Rumunija 2:1 (0:1)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Mirza Pehadžić.

Pomoćne sudije: Damir Begić, Ilma Durmo.

Golovi: 0:1 Istrate (25’, penal), 1:1 Šabanović (53’), 2:1 Radulović (88’).

Žuti kartoni: Iancu (Rumunija).

Bosna i Hercegovina: Iman Dumanjić, Rajna Tešić (60. Anja Gačić), Jelena Pavlinović, Lamija Oštraković (46. Helena Gavrilović), Kristina Tekić (90+2. Magdalena Brtan), Edina Avdić (81. Azra Mašinović), Vanessa Šabanović (90+2. Milena Lepanović), Janica Filipović (60. Tijana Ićanović), Lana Radulović, Lamija Duvnjak, Ivona Benković. Selektor: Dragan Jevtić.

Rumunija: Ioana Grișoraș, Helga Varo (46. Madalina Zanfir), Diana Oneț (55. Karina Bede), Anda Jivan (75. Rebeca Neagu), Florentina Istrate, Antonia Bratu, Florentina Iancu (63. Denysa Pînzariu), Aranka Oban, Gyorgyi Toth, Daniela Preda, Vuia Nicol Dincă. Selektor: Massimo Pedrazzini.