Od odlaska Zvjezdana Misimovića u penziju našoj reprezentaciji nedostaje klasična “desetka”, igrač koji će pomoći cijeloj reprezentaciji da bude efikasnija, a našem najskupljem igraču Miralemu Pjaniću omogućiti da radi ono što najbolje zna, dovođenje lopte do protivničke odbrane i prepuštanje igraču “zadnjeg pasa” kakav je bio Misimović da u napadu uposli Džeku, Ibiševića, Đurića, Hodžića…

Između niza imena koja se potenciraju kroz medije kao potencijalna pojačanja za reprezentaciju prvo na listi smije biti isključivo ime Denija Miloševića koji sa svojih 20 godina nastupa za prvi tim Beverena u belgijskom šampionatu i pri tome redovno predstavlja veliku opasnost za protivnike.

Jedan od najvećih talenata akademije Standarda nije imao dilemu

Deni Milošević  je debitovao za prvi tim Standarda 18. januara 2014. godine sa nepunih 19 godina u meču sa Oostendeom u okviru belgijske Jupiler lige i tada je u jednoj od najproduktivnijih fudbalskih akademija važio za najtalentovanijeg igrača.

Milošević je u toj utakmici odigrao prvo poluvrijeme i odmah asistirao za vodeći gol Standarda.

Nekoliko dana poslije tog meča, Deni je kontaktiran od portala Reprezentacija.ba te između ostalog na pitanje o eventualnom pozivu da nastupa za selekciju Bosne i Hercegovine odgovorio: “Naravno da ću pozitivno odgovoriti ako me zovnu”.

>>> Deni Milošević nije imao dilemu za koju će reprezentaciju nastupati

Odbio siguran poziv Belgije i sa ocem došao na poziv Fudbalskog saveza BiH

Iako je nastupao za kadetsku reprezentaciju Belgije te imao zagarantovano mjesto u juniorskom timu, na prvi poziv čelnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nije se dvoumio.

Zajedno sa još pet potencijalnih bh. reprezentativaca dobio je poziv da bude specijalni gost u martu prošle godine u Innsbrucku  kad je naša selekcija igrala prijateljski meč sa Egiptom.

Milošević je sa ocem Cvijanom (nekadašnja fudbalska legenda tuzlanske Slobode, trenutno je menadžer) došao i prisustvovao pomenutom susretu.

Zanimljivo da se od šest potencijalnih bh. reprezentativaca, samo Deni pojavio u Beču i već je tada bilo jasno da će ovaj talentovani momak u budućnosti nositi dres sa grbom Bosne i Hercegovine.

>>> Milošević je jedini prihvatio poziv NFSBiH da prisustvuje prijateljskom meču između BiH i Egipta u Innsbrucku

Zbog odabira BiH “odstranjen” iz Standarda, u Beverenu eksplodirao

Prošlu sezonu Milošević je iz neobjašnjivih razloga bio zapostavljen u  timu Standarda, da bi na pripremama za tekuću sezonu pružao sjajne partije postigavši jedan gol i upisavši tri asistencije.

Ipak, ni to nije bilo dovoljno da mu se ukaže prilika u prvom timu, pa je otac Cvijan odlučio da Deni ovu sezonu provede na posudbi u Beverenu (također nastupa u Jupiler ligi Belgije).

Posudba je bila pun pogodak i Milošević je na prvom meču pokazao svoj kvalitet kada je postigao fantastičan gol protiv Club Bruggea (učesnik grupne faze Europa Lige).

U narednom meču postigao je spektakularan gol protiv Genta (aktuelni prvak Belgije te učesnik grupne Lige Prvaka) i upravo je taj pogodak proglašen za najbolji u mjesecu septembru u belgijskom šampionatu te ušao u konkurenciju za najbolji u godini.

Treći pogodak je postigao protiv St. Truidena, a u trijumfu nad Luevenom imao je majstorsku asistenciju za drugi gol svog tima te izborio jedanaesterac.

Za Beveren je nastupio u osam mečeva, postigao tri gola, upisao jednu asistenciju i trenutno je ponajbolji igrač svoje ekipe.

Spomenimo i da je uz tri pogotka nekoliko puta i pogađao prečku te je uz malo sreće na svom kontu mogao imati i više golova.

Navijači Standarda ljuti na upravu zbog Denija Miloševića

Interesentno je da su navijači Standarda bili ljuti na menadžment kluba zbog puštanja Miloševića na posudbu, jer Standard igra veoma loše ove sezone, a veliki broj njihovih fanova smatra da mladi bh. reprezentativac zaslužuje da igra u prvoj postavi tima iz Liježa.

Deni je godinu dana i šest mjeseci čekao dozvolu UEFA-e da zaigra za našu reprezentaciju i debitovao je u utakmici mlade selekcije BiH i Kazahstana u Sarajevu kada smo poraženi 1:2.

Odigrao je posljednjih 15-ak minuta, da bi protiv U21 reprezentacije Švicarske u gostima na terenu proveo svih 90 minuta.

Švicarska je savladala našu selekciju sa 3:1, ali mladi bh. reprezentativci su pružili veoma dobru igru.

U tom meču Milošević je bio naš najbolji igrač na terenu. Kreirao je šanse saigračima, imao nekoliko udaraca na gol Mvogoa, bio je na gotovo svakom dijelu terena, a upisao je asistenciju za jedini gol bh. tima koji je postigao Armin Ćerimagić.

Sa Bosnom i Hercegovinom želio trenirati i povrijeđen

Prije desetak dana na zagrijavanju pred meč belgijskog šampionata između Beverena i Westerloa, Deni se povrijedio i propustio utakmicu.

Koliko za njega znači nacionalni tim govori podatak da je doputovao na pripreme mlade selekcije uoči duela sa Engleskom (završen rezultatom 0:0), pokušao trenirati, ali nije bio u mogućnosti da zaigra na toj utakmici.

Ipak, sve vrijeme je bio uz saigrače, iako je mogao krenuti u Belgiju da bi što spremnije dočekao nastavak prvenstva.

Miloševića krasi sjajan pregled igre, odlična tehnika, fantastičan šut i što je možda najbitnije u modernom fudbalu disciplina u igri i obavljanje defanzivnih zadataka.

Također, zadužen je za izvođenje svih prekida u Beverenu, ali i u mladoj reprezentaciji.

Čvrsto sa nogama na zemlji

Psihološki je stabilan jer je strpljivo čekao svoju šansu, iako je evidentno bilo da kvalitetom zaslužuje da igra u Standardu, ali kako smo spomenuli iz neobjašnjivih razloga nije mu pružena prilika.

Uz poziciju ofanzivnog veznog gdje može pružiti najviše, koristan je i na obje krilne pozicije i fudbaler koji je u igri 1 na 1 izuzetno opasan za protivnika.

S obzirom da pruža veoma dobre partije u belgijskoj ligi (Jupiler liga kotira među 10 najboljih u Europi) u kojoj se igra fizički zahtjevan i napadački fudbal, vjerujemo da će uz naporan rad i redovne klupske nastupe uskoro konkurisati za naš A tim, jer nakon odlaska Zvjezdana Misimovića bh. selekciji nedostaje kvalitetna „desetka“, a upravo bi to mogli dobiti u dvadesetogodišnjem Miloševiću.

Meša, zovi ga i gurni ga u vatru!

(Reprezentacija.ba)