Nermin Šabić javio nam se sretan. Ne zbog odmora već što se vratio u život. Selektoru kadetske selekcije Bosne i Hercegovine je tokom ljetovanja u Brelima iznenada pozlilo, danima nije mogao normalno komunicirati, a sve to zabrinulo je i cjelokupnu sportsku javnost u našoj zemlji.

Nekada sjajni fudbaler zagrebačkog Dinama sve je to ostavio iza sebe.

– Kako sam danas? Hvala Bogu, dobro! Nije bilo baš dramatično kako se pisalo, bio sam pod temperaturom, ali najvažnije je da je to sada prošlost. Obavio sam pretrage i prema nalazima je sve u redu, nema prepreka za normalan život, mada nije čovjeku svejedno kada se iznenada dese takve stvari. Ali, ni prvi ni zadnji. Život ide dalje, kaže Nermin Šabić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Danas je fokusiran na posao u reprezentaciji u kojoj stvara novu generaciju. Naredne sedmice će biti organiziran kamp za potencijalne reprezentativce.

– U utorak ćemo se okupiti u Zenici, plan je da odradimo nekoliko treninga i odigramo kontrolnu utakmicu, a cilj se zna. Pored ovih standardnih fudbalera, opredjelili smo se za 20-ak novih dječaka, želimo se dodatno upoznati s njihovim igračkim kvalitetama i vidjeti ko može konkurisati za reprezentaciju. Za nas je dobitak svaki kvalitetan igrač. U toj dobi je inače puno oscilacija. Posao selektora znatno ovisi i od trenera u klubovima i samih igrača, a pred nama je još puno rada, bez dileme. To shvatimo kada se susretnemo s velikim selekcijama.

Svojedobno je za fudbalsku selekciju Bosne i Hercegovine odigrao 39 utakmica. Bio je pouzdan vezni igrač, radilica, onakav kakve treneri naročito vole.

– Kada spominjemo reprezentaciju, moj stav je da svakom treba dati priliku. Evidentno je da je došlo do smjene, danas su tu neki novi momci koji uz ove starije moraju preuzeti odgovornost i treba se pomiriti s tim da nismo na nivou kao 2014. godine. Nema više Misimovića, Ibiševića, Spahića… Treba imati strpljenja i težiti ka boljem. Selektor vuče poteze onako kako misli da je najbolje, možda nekada pogriješi, ali sigurno je da su mu namjere dobre.

Mnogo je, dodaje, važna podrška koju Ivaylo Petev ima od strane igrača. Naročito kapitena Edina Džeke koji ga je u nekoliko navrata i javno hvalio.

– Bio sam godinama igrač i znam kako to funkcioniše. Ako kao igrač vidiš da trener vlada materijom, ako izvlači maksimum, naravno da ćeš ga podržati sviđao se on drugima ili ne. Zato kažem, ako su igrači zadovoljni kako Petev radi, to je dobro. Bez obzira o kome se radi, mi općenito moramo imati više strpljenja i realnije posmatrati stvari.

S obzirom da je veliki trag kao igrač ostavio u Dinamu, prokomentarisao je na kraju i Amera Gojaka koji je na izlaznim vratima aktuelnog prvaka Hrvatske.

– Biti igrač u Dinamu je odlično, osvajaš trofeje, igraš velike utakmice u Evropi…, ali nekada ne ide onako kako planiraš. Evidentno je da trener Čačić ne računa baš previše na Amera koji će, siguran sam, uspjeti pronaći klub u kojem će imati dovoljnu minutažu. U konačnici od toga će koristi imati i naša reprezentacija, zaključio je Nermin Šabić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezenatcija.ba)