Velež će u drugom pretkolu Konferencijske lige odmjeriti snage sa ekipom Hamrun Spartans sa Malte, a prvi meč igra se u četvrtak na Grbavici.

Hamrun Spartans je 2013. godine bio u fokusu javnosti zbog namještanja utakmica, a nakon suđenja i brojnih svjedoka UEFA je suspendovala Hamrun iz UEFA takmičenja, te su dva igrača Gaetan Spiteri i Julian Briffa doživotno udaljeni iz fudbala.

Gaetan Spiteri i Julian Briffa su ponudili mito neimenovanom igraču Sliema Wanderersa za puštanje utakmice, ali ovaj je to odbio, a potom i prijavio nadležnim institucijama.

“Igračima koji namještaju utakmice se mora zabraniti igranje. To ubija našu igru i odgovorni za to moraju snositi odgovornost”, rekao je tom prilikom tadašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Hamrun je te godine suspendovan iz Premijer lige Malte, a nakon tri sezone vratili su se u najjači rang malteškog fudbala. U sezoni 2020/2021 osvojili su prvo mjesto, ali odluka UEFA-e iz 2013. godine bila je kobna za njih i tek su tada odradili suspenziju jer se ranijih godina nisu plasirali u UEFA takmičenja.

Ovo im je prvi nastup u Europi nakon 1992. godine, a podsjetimo da su u prvom pretkolu iznenađujuće eliminisali armenski Alashkert sa ukupnih 4:2.

Utakmica Velež – Hamrun igra se u četvrtak od 20:30 sati na Grbavici.

(Reprezentacija.ba)