U farme solarnih ćelija u Hercegovini uloženo je 5,3 miliona eura. Vodi ih kompanija Plavo sunce u kojoj je suvlasnica mlađa kćerka Zdravka Mamića Iva, piše Jutarnji list.

Iva je najmlađa od troje Mamićeve djece, ima stariju sestru Luciju i brata Marija, Zdravkovog sina iz prvog braka. Ima tek 24 godine, a iza sebe bogatu akademsku i poslovnu karijeru.

Ona je suvlasnica kompanije Plavo sunce iz Čitluka u kojem ima 50 posto poslovnog udjela.

Među partnerima osnivačima je prije nje bio brat Mario, međutim umjesto njegova osvanulo je nedavno njeno ime.

Kompanija ima temeljni kapital od 9,5 miliona konvertibilnih maraka, prokuristica poduzeća Iva Mamić s bh. adresom u Vukovarskoj ulici u centru Međugorja ima kontrolni paket s više od 50 posto, ostali suvlasnici su Mirjana Gagro i Ivanka Ostojić, obje s područja Čitluka, svaka s uloženih 1,4 miliona KM te Marinko Barbarić s kapitalom od 1,9 miliona KM, koji je ujedno direktor, navodi se u tekstu Jutarnjeg lista.

Barbarić je vlasnik jedne od najpoznatijih hercegovačkih zaštitarskih kompanija Delta security. Poslovni objekt na adresi Gospodarska zona Tromeđa II broj 3 ujedno je sjedište Plavog sunca.

Ovo zapravo nije priča o Ivi Mamić, kao što ne bi bila ni priča o Mariju Mamiću, čije je ime bilo prvobitno ispisano u “privrednom registru” BiH, već o njihovu ocu Zdravku Mamiću, koji, to je gotovo sigurno, stoji iza ovog ogromnog ulaganja.

Njegovih sedam megavata dat će mu godišnje gotovo 1,3 miliona eura pa će svoju investiciju moći isplatiti već za četiri godine. U idućih petnaestak godina društvo bi tako moglo uprihoditi čistih 20 miliona eura.

(Reprezentacija.ba)