Košarkaši BiH večeras su u meču petog kola grupe F kvalifikacija za SP poraženi u Pardubicama od Češke sa 81:93.

Debi na klupi naše selekcije imao je selektor Adis Bećiragić.

Bećiragić je nakon duela istakao da je naša reprezentacija imala veoma malo vremena za pripremu.

“Bila je ovo teška utakmica za oba tima. Obje selekcije su imale veliku želju za pobjedom. Ako pogledate statistiku, ona pokazuje da smo imali loš procenat šuta, ali mislim da je glavni uzrok tome što smo imali samo pet dana za pripremu ove utakmice. Igrači nisu neko vrijeme trenirali nakon završetka sezone, a kad smo počeli pripreme nismo mogli pronaći taj ritam”, rekao je selektor na zvaničnoj press konferenciji i dodao:

“U drugom poluvremenu smo zaigrali nešto bolje. Ipak, Češka je promijenila ritam utakmice sjajnim ofanzivnim skokom. Čestitam protivniku, ali i mojim momcima zbog teške utakmice u kojoj su pokazali veliku želju. Očigledno je razlika bila u fizičkoj spremi. Imali su daleko bolji procenat šuta. Znali smo da su dobri šuteri, ali mi smo morali bolje da šutiramo jer smo imali dobre pozicije. Pravili smo neke greške koje ne smiju dešavati i nadam se da ćemo to što prije riješiti. Možemo mnogo napredovati, posebno u napadu. Nadam se da ćemo se odmoriti i spremiti za meč sa Bugarskom. Pozivam navijače da dođu u Skenderiju i podrže nas jer ovi momci to zaslužuju.”

Naš reprezentativac John Roberson je kazao da su njegovi saigrači i on dali sve od sebe u večerašnjem susretu.

“Dali smo sve od sebe i odigrali najbolje što možemo u ovom trenutku. Napravili smo dobar posao zajedno, iako nismo imali mnogo vremena za pripremu. Imali smo lošu šutersku noć, a Češka je šutirala dobro i ima dobre igrače. Mogli smo biti bolji defanzivno i trebamo to popraviti i spremiti se za Bugarsku. Borit ćemo se i ostati zajedno. Moramo se popraviti.”

BiH u ponedjeljak od 20,00 sati u sarajevskoj Skenderiji dočekuje Bugare i u slučaju pobjede plasirat će se u završnu fazu kvalifikacija za Mundobasket.

Nakon pet odigranih kola u grupi F prva je Litvanija sa maksimalnih pet pobjeda i ona se plasirala u narednu fazu.

Češka i BiH imaju po dvije pobjede, a Bugarska je zadnja sa jednom pobjedom.

Tri prvoplasirane selekcije iz grupe idu u završnu fazu kvalifikacija.

(Reprezentacija.ba)