Avdija Vršajević, iskusni defanzivac sa 17 nastupa za reprezentaciju, mogao bi se nakon deset godina vratiti u m:tel Premijer ligu BiH!

Posljednjih godina Vršajević je veoma uspješno “fudbalski hljeb” zarađivao u Turskoj. Minule sezone odigrao je 28 utakmica za Ümraniyespor s kojim je čak izborio plasman u Superligu, međutim oko nastavka saradnje se nije uspio da dogovori te je u potrazi za novim klubom.

A ne bi bilo iznenađujuće da ga od naredne sezone gledamo upravo u našoj zemlji. Uprkos godinama i dalje je veoma spreman i motivisan, što je potvrdio i u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Iza mene je veoma dobra sezona u Turskoj. Sa “malim” klubom iz Istanbula sam ušao u Superligu, pored toliko drugih s jačim budžetima, bilo je to svojevrsna senzacija. Ipak, oko nastavka saradnje se nismo uspjeli dogovoriti. U Turskoj sam već sedam godina, napravio sam neko ime tamo i nisam želio pošto-poto pristajati na neke uslove, priča nam Vršajević na početku.

Nada se kako će pitanje novog kluba riješiti veoma brzo.

– Prije 12 dana otac mi je preminuo, zbog svega toga nisam ni razmišljao o novom klubu, ali vjerujem da će biti nešto ubrzo. Spreman sam, fit, nemam povreda… Hvala Bogu, uprkos godinama, osjećam se jako dobro i sve dok je tako uopšte ne razmišljam o prekidu karijere. Kad osjetim da se više ne mogu nositi sa mlađima, da sam pao fizički, bez problema ću kopačke okačiti o klin, dodaje.

U Turskoj je proveo i najveći dio dosadašnje karijere. Moguće je da ostane u tamošnjem šampionatu, ali i da se vrati u Premijer ligu. Potvrđuje to i sam.

– Ima upita iz Turske, ali sad da ću po svaku cijenu ići tamo – neću. Ako se ne realizuje nešto, onda ću vjerovatno potpisati za neki klub iz naše zemlje. Jesam li razgovarao s kim? Neki moji prijatelji su na funkcijama, ali da budem iskren, nije bilo priče, niti sam ja davao neke signale. Ako se već vratim, volio bih da to bude ambiciozan klub i da kasnije okrenem trenerskom usavršavanju.

Foto: Spox Tr

Dakle, Vršajević se u budućnosti vidi u trenerskim vodama. 

– U fudbalu sam već profesionalno 20 godina i glupost je da sad razmišljam o nekim drugim stvarima. Ono što mi treba za života sam sebi osigurao, mogu mirno živjeti, ne žudim za Ferrarijem ili Lamborghinijem. Kao fudbaler sam bio u nekoliko zemalja i volio bih da djeci prenesem nešto.

Redovito prati i stanje u reprezentaciji za koju je uvijek davao svoj maksimum.

– Period kada sam bio u reprezentaciji teško se može porediti s bilo kojim drugim. Ona generacija je stvarno bila top, toliko dobrih igrača, a na kraju plasirali smo se i na Svjetsko prvenstvo. Po prvi put. Nisam od onih koji pričaju protiv reprezentacije. Da nešto nije štimalo u zadnje vrijeme – nije, međutim raduju me pozitivni rezultati i daj Bože da se nastavi ovako. Imamo mi dobrih igrača, samo ih treba povezati, vidjeti šta im treba, zaključio je Vršajević na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

Vrijedi istaknuti da je Vršajević postigao i pogodak na prvoj, historijskoj, pobjedi naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Bilo je to u meču protiv Irana u kojem su Zmajevi slavili rezultatom 3:1.

(Reperezentacija.ba)