Amar Osim je u subotu i zvanično postao novi trener mostarskog Veleža.

Osim je za Velež TV govorio o tome kako je došlo do saradnje sa mostarskim klubom, o igračima, pojačanjima, stručnom štabu, ali i nastupu u Europi te ambicijama sa Veležom.

“Kako sam došao? Zvali me ljudi. Nisam očekivao da će me zvati jer sam pratio dešavanja oko Feđe Dudića. Možda više nego što bih trebao priznati. Mi smo se čuli i znao sam otprilike šta se tu dešava. Nisam se nadao pozivu, jer nisam sebe vidio tu, ali ni bilo gdje drugo osim kluba u kojem sam radio. Razgovarao sam sa direktorom Džemilom Šošom. Njemu nije bilo teško da dođe kod mene i pričali smo četiri, pet sati te nakon toga sam promijenio sliku o Veležu. Kada sam vidio o kakvim detaljima vodi računa i kako se ponaša, to me prilično impresioniralo i dalo mi je nadu i uvjerenje da bi se moglo fino raditi”, kazao je Osim i otkrio koliko je pratio igre Veleža u prošloj sezoni:

“Imam kod kuće sve televizije moguće. Nisam imao šta raditi i samo sam gledao utakmice. Velež je igrao u Euopi i pratio sam jer je bio među interesantnijim ekipama u Premijer ligi. Znam gotovo sve igrače. Ne znam kao Feđa što ih je znao, ali znam bolje nego neko drugi. Velež je iskorak napravio posljednjih nekoliko godina. Politiku kluba ne treba specijalno mijenjati. To je snaga kada imaš igrače koji su tu i koji znaju šta je klub i kako se ponašati, a ne kao kod nekih klubova. Ne vjerujem da će se ekipa dramatično mijenjati u odnosu na ranije”.

Novi trener Veleža je potvrdio i ko će činiti njegov stručni štab.

“Bit će Avdo Kalajdžić, moj drug, koji je legenda kluba. Doći će i dva trenera iz Želje sa kojima sam radio posljednjih godina u Želji, Adin Mulaosmanović i Almir Memić,. Ostat će treneri golmana, i jedan i drugi. Fizioterapeuti i doktori su isti, imamo mali problem sa kondicionim trenerom i to je to.”

Velež će u narednoj sezoni igrati u drugom pretkolu kvalif. za Konf. ligu, a Osim o mogućim protivnicma kaže:

“Neki dan sam s nekim pričao i među tim mogućim protivnicima ima 30 posto baš nekih babaroga. Po zakonu velikih brojeva, imao si prošle godine sve na svojoj strani i prošao si. Ima tu sada stvarno dobrih ekipa, od Slaviije i Sparte, zatim Arisa, Apoela sa Kipra, PAOK-a, AZ-a i drugih. Ima možda 20 posto ekipa koje, onako na prvu, izgledaju podnošljivo. Borit ćemo se, kao što je bilo i prošle godine. Vidjet ćemo za šta je to dovoljno. Bitno je pokušati da se ne desi kao prošle godine, da se ne pogubimo ovamo zbog Europe. Velež je prošle sezone u ligi zbog Europe izgubio sve šanse da nešto napravi u ligi”.

Osim je istakao i da Velež ima ekipu koja može igrati sa svima u ligi. Naglasio je da ovaj tim može pobijediti svakoga, ali i izgubiti od svakoga.

(Reprezentacija.ba)