Danas je u Općini Centar održana konferencija za medije na kojoj je najavljena sveÄanost povodom otkrivanja spomenika Mirzi DelibaÅ¡iću na platou ispred KSC Skenderija.

Podsjećamo, po preuzimanju dužnosti općinskog naÄelnika jedna od prvih vijesti iz Općine Centar je bila da su naÄelno dogovoreni koraci za izgradnju spomenika Mirzi DelibaÅ¡iću. Na inicijativu naÄelnika SrÄ‘ana Mandića Općina Centar Sarajevo raspisala je meÄ‘unarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetniÄkog rjeÅ¡enja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovaÄke koÅ¡arke Mirzi DelibaÅ¡iću. Nakon Å¡to je okonÄan MeÄ‘unarodni javni poziv u Općini Centar je predstavljen pobjedniÄki rad skulptora Adisa LukaÄa.

Imajući u vidu sav znaÄaj Mirze DelibaÅ¡ića za Bosnu i Hercegovinu, izraÄ‘ena je njegova statua koja će u utorak, 31. maja biti otkrivena na platou KSC Skenderija, u neposrednoj blizini sportske dvorane koja nosi njegovo ime i u kojoj je proveo veliki dio svog života.

Mirza DelibaÅ¡ić je svojim radom i talentom zadužio Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujući saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podrÅ¡ku prijatelja projekta TuristiÄke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja spomenik je izgraÄ‘en i spreman za otkrivanje javnosti.

Medijima su se na konferenciji obratili naÄelnik Općine Centar SrÄ‘an Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, poÄasni predsjednik žirija za odabir najboljeg rjeÅ¡enja spomenika Danko DelibaÅ¡ić, predsjednik TuristiÄke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, direktor filijale ASA Osiguranja Sarajevo Admir Bukva i direktor KJP Skenderija Damir Petrinić.

NaÄelnik Mandić je naglasio da izgradnjom spomenika vraćamo jedan mali dio duga  za sve ono Å¡to je Mirza DelibaÅ¡ić uradio za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

-Raduje me da mogu najaviti da će u utorak, 31. maja sa poÄekom u 19 sati na platou Skenderija biti upriliÄena sveÄanost povodom otkrivanja spomenika uz prateći program u spomen na link i djelo Mirze DelibaÅ¡ića. Danas smo posebno srećni i emotivni Å¡to  se bar malim dijelom možemo odužiti najvećem sportisti svih vremena. Moja generacija je za mjesto okupljanja imala Äuvenu „tetu razapetu“, a iskreno se nadam da će od utorka novo mjesto okupljana za naÅ¡e sugraÄ‘ane, ali i turiste koji posjećuju naÅ¡ grad biti upravo spomenik velikanu Mirzi DelibaÅ¡iću KinÄ‘etu, kazao je Mandić.

Ministar Avdić je istakao da je Mirza DelibaÅ¡ić neko koga trebamo pamtiti kao izuzetno dobrog i humanog Äovjeka koji je imao i srce i duÅ¡u za svakoga.

-Mirza je prije svega bio moj prijatelj, direktor, trener, pa dobrim dijelom i mentor koji me savjetovao o vrlo važnim životnim pitanjima. Ovo je minimum jednog duga prema velikanu sporta, prije svega jednoj ljudskoj veliÄini i uzoru mnogim generacijama. Smatram da će spomenik biti dio kulture sjećanja i da svi koji budu dolazili na plato Skenderije sa ponosom mogu da vide lik naÅ¡eg Mirze DelibaÅ¡ića, kazao je ministar Avdić.

Danko se u ime porodice Delibašić zahvalio svima koji su dali doprinos da se ideja sprovede u djelo.

-Nakon samog Äina otkrivanja spomenika u utorak će biti organizirana sveÄanost i u Domu mladih gdje će se okupiti poÅ¡tovaoci lika i djela Mirze DelibaÅ¡ića, najvećeg sportiste svih vremena u Bosni  Hercegovini. Svog oca sam upamtio u bolniÄkom krevetu, a danas sam sretan da ga mogu vidjeti u njegovom skok Å¡utu, dostojanstveno kako njemu i dolikuje. Hvala svima koji su dali doprinos i uložili maksimalne napore da se ideja izgradnje spomenika sprovede u djelo, poruÄio je DelibaÅ¡ić.

Mirza je bio omiljen meÄ‘u prijateljima i sarajevskom rajom. NaglaÅ¡avao je znaÄaj porodice i prijatelja, znaÄaj dobrih djela i doprinosa druÅ¡tvu. Spomenik Mirzi DelibaÅ¡iću će zasigurno biti mjesto kojem će veliki broj posjetitelja Sarajeva pohoditi prilikom dolaska u naÅ¡u domovinu.

 -Sretan sam Å¡to će Sarajevo dobiti jedan ovakav spomenik, koji je Mirza definitvno i zaslužio, a koji bi trebao biti centralno  mjesto okupljanja susreta svih naÅ¡ih sugraÄ‘ana, ali i turista koji posjećuju grad Sarajevo, poruÄio je Magoda.

Mirza je ostavio neizbrisiv trag kako u naÅ¡oj domovini, tako i u regiji, pa i cijelom svijetu. Zadužio nas je, zalaganjem za koÅ¡arku, ali i Bosnu i Hercegovinu općenito. Predstavio je Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu u cijelom svijetu, a izgradnjom spomenika njegov grad će mu se barem djelimiÄno odužiti.

Bukva je naglasio da je ASA Osiguranju velika Äast biti dio projekta podizanja spomenika jednom velikom Äovjeku, te da nikada ne smijemo zaboraviti ljude koji su obilježili jedno vrijeme i naÅ¡e živote.

-LiÄno sam ponosan Å¡to sam imao priliku poznavati Mirzu, koji je dobrim dijelom imao uticaj na moju koÅ¡arkaÅ¡ku karijeru. Mirza je svojim djelima i uspjesima dokazao ko je i Å¡ta je bio za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, i da smo upravo zahvaljujući njemu prepoznati na sportskoj mapi svijeta. Željeli smo biti dio ovog projekta, i kao druÅ¡tveno odgovorna kompanija, kao jedan od lider na tržiÅ¡tu osiguranja, bez razmiÅ¡ljanja smo podržali projekat, kazao je Bukva.

Direktor Petrinić podsjetio je da je Kinđe proveo skoro 10 godina svog života u Skenderiji.

-Svoje Äuvene Å¡uteve je uhodavao baÅ¡ u dvorani koja sada nosi njegovo ime. Odigrao je nekoliko stotina utakmica, postignuto preko 70 000 koÅ¡eva koji joÅ¡ uvijek odjekuju dvoranom, a sve to ostavlja neizbrisiv trag i vezu Mirze sa Skenderijom. Ponosni smo Å¡to će spomenik velikanu Mirzi DelibaÅ¡iću biti postavljen upravo na platou Skenderije, naglasio je Petrinić.

(Reprezentacija.ba)