Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Marko Topić za MeridianSportBH je komentarisao dešavanja u Sarajevu, te odlaske Aleksandra Vasoskog i Ivana Kepčije.

Marko Topić je bio jedan od glavnih kandidata za funkciju sportskog direktora u Fudbalskom klubu Sarajevo, no do saradnje (tada) nije došlo.

“Bio sam tu, bio sam jedan od glavnih kandidata. Nije uspjelo, predsjednik mi je odgovorio da on do maja neće uzimati sportskog direktora, da će ostati kako jeste. Desilo se to što se desilo i u zadnje vrijeme nisam kontaktiran od nikoga, pogotovo u zadnjim danima. Normalno da mi je žao navijača Sarajeva, što rezultati nisu dobri, što je opet smjena trenera. Žao mi je predsjednika koji ulaže ogromne novce, koji više od 24 sata živi za taj klub. Rezultati nisu takvi kakvu su očekivali, ali sezonu mogu spasiti kupom. Neka im je sretno, ali nisam za sada kontaktiran” – rekao je Marko Topić, te nastavio o tome da li je otvoren za saradnju:

“Predsjednik ima moj broj telefona, predsjednik ima moj mejl, dobro zna šta sam ja njemu rekao u januaru preko video konferencija. Sve što sam rekao, sve se dogodilo. Upoznat je sa svim, sve sam rekao da će se ovo desiti i sve ima napismeno. Dakle, sve sam ovo predvidio. Moj dolazak u Sarajevo i na finale Kupa nema nikakve veze sa ovom situacijom, ja sam prije dvije sedmice kontaktirao gospodina Džemidića i NFSBiH te dobio dvije pozivnice, tako da moj dolazak nema ništa sa FK Sarajevo” – istakao je Topić, figurirajući na svoj dolazak na finale Kupa 18. maja u Zenici.

Sarajevo je u ovoj sezoni promijenilo dva trenera. Nakon Gorana Sablića, Koševo je napustio Aleksandar Vasoski.

“Nisam tu, teško je sa strane pričati. Od kraja decembra, kada sam dobio termin kod predsjednika, od tada do dan danas sam radio analize. Znam sve šta je i kako je. Ljudi koji su odgovorni za klub moraju napraviti duboke analize igračkog kadra, duboke analize svega i tek onda se može donositi odluka. Treneri koji dolaze sa strane misle da je naša liga ne znam ti šta, nije to tako jednostavno doći i raditi negdje. Ja nisam protiv stranaca, ja sam preko 30 godina vani, teško je doći negdje. Mislite imam dobre igrače, imam ovo, imam ono, međutim svi imaju dobre igrače, svaki dan je nova utakmica, svaka utakmice počinje sa 0:0 i danas svako svakog može pobijediti. Predsjednik zna sve šta sam rekao, samo treba pročitati moje mejlove” – istakao je bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa Vasoskim, Sarajevo je napustio i Ivan Kepčija, a upravo je on “zamjerao” Topiću neiskustvo kada je u pitanju posao sportskog direktora.

“Iskustvo nema nikakve veze kad čovjek nešto voli i hoće i zna to, samo to se broji. Što se tiče Sarajeva i spominjanja mog iskustva koje mi je savjetnik Kepčija cijelo vrijeme prebacivao da nemam. Ako nemam iskustva, kako je moguće da imam sve napismeno što se desilo Sarajevu do maja. Pisani trag imam, koji ima predsjednik i par još ljudi. Sve je detaljno analizirano i napisano” – kazao je Topić i dodao za kraj:

“Nadam se da će rad predsjednika Mirvića i svih navijača Sarajeva donijeti rezultat, da će klub osvojiti Kup. Isto mi je drago da je Dženan Uščuplić ponovo dobio šansu. On je najbolje rješenje za klub i želim mu puno sreće”.

Sarajevo u četvrtak igra finale Kupa Bosne i Hercegovine protiv Veleža, a nakon toga će Bordo tim imati vremena za temeljnu analizu, nakon koje bi klub ponovo morao krenuti “od nule“.

(Reprezentacija.ba)