Jusuf Gazibegović igra sjajan fudbal u Austriji. Osim što je njegov Šturm osigurao drugo mjesto i kvalifikacije za Ligu šampiona, bh. defanzivac je gotovo svaku utakmicu počeo od prve minute i dojmio sve oko sebe. Pokazuje to i idealni tim 30. kola prema izboru Sky Sporta  kojem je upravo Gazibegović našao svoje mjesto.

Ipak, i pored sjajne sezone u Šturmu nema slavlja. Sve u Grazu je pogodila vijest o smrti Ivice Osima koji ih je vodio od 1992. do 2004. godine i zlatnim slovima svoje ime upisao u historiju kluba. Dva puta bio je prvak Austrije (1998., 1999.), tri puta osvajač Kupa i tri puta Superkupa, a dva puta nastupio je i u Ligi prvaka.

– Nemam riječi da opišem šta Ivica predstavlja u Grazu. Ja sam mlad, ne sjećam se vremena kada je trenirao Šturm, ali mogao sam sada vrlo dobro vidjeti ko je bio i koliko ga ovdje cijene. To je nevjerovatno! Inače, Šturm slavi rođendan 1. maja, bilo je organizovano i neko slavlje, no kada je spiker saopštio da je preminuo, ljudi su doslovno plakali. Vidjeli ste i kakav je oproštaj bio na stadionu. Dva sata sam bio tamo, dva sata sam bio sav naježen – javio se Jusuf Gazibegović za Reprezentacija.ba portal.

Kaže nam i kako je imao priliku upoznati Osima i razgovarati s njim.

– Prošle godine je posjetio naš klupski kamp, što sam iskoristio da se upoznamo i popričamo malo o fudbalu, reprezentaciji… Šta mi je rekao? Da nastavim ovako. Vidio sam da je dobar čovjek i fudbalski genijalac.

Priču smo usmjerili na Šturm koji ove sezone zauzima visoko drugo mjesto u austrijskoj Bundesligi. Odmah iza Red Bull Salzburga, kluba u kojem je Gazibegović napravio prve korake.

– Već smo se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, bježimo 12 bodova Rapidu, tako da su ciljevi sa početka sezone ostvareni. Šteta je što smo u Kupu ispali malo ranije, nismo imali sreće, ali probat ćemo sljedeće sezone da ga osvojimo. Što se tiče mene, također mogu da budem prezadovoljan jer sam odigrao gotovo sve utakmice i osjetim da sam napredovao dodatno kao igrač.

Pokazalo se već ranije da je prelaskom u Šturm napravio više nego dobar potez za svoju karijeru.

– U Salzburgu sam ponikao, nadao sam se da ću doći do prvog tima, ali onda se desila teška povreda zbog koje sam mnogo vremena proveo van terena. Težio sam ka tome da nađem klub u kojem ću moći da dobijem veću šansu i, eto, srećom došao je poziv Šturma. Do sada sam odigrao 64 utakmice, mlad sam, vrijeme radi za mene. Nadam se da će sljedeći korak biti još veći.

Već sada se pojedini klubovi interesuju za Gazibegovića.

– Znate kako je u fudbalu, začas se stvari mogu promijeniti, ali trudim se da o tome ni ne razmišljam. Pogotovo sada jer je sezona u toku. Hoću da sve utakmice u Šturmu odradim najbolje što mogu.

Osim Gazibegovića u Austriji uspješno igra još nekoliko fudbalera iz naše zemlje. Izdvojio je naročito Amara Dedića koji nosi dres Wolfsbergera.

– Ima nas baš mnogo. Sa Dedićem sam gotovo svaki dan u Grazu, družimo se, veliki je talenat i igrač čije vrijeme tek dolazi. Drago mi je što je i on sada u A reprezentaciji. Ima i ovih igrača koji trenutno ne nose bh. dres, ali vjerujem da hoće u budućnosti. Recimo, Jašić iz Wolfsbergera, pa Omić, Kanurić, Husković…

Nezaobilazna tema kroz razgovor sa Gazibegovićem je i reprezentacija BiH za koju je dosad odigrao četiri utakmice. 

– Rezultatski gledano nije idealno, ali bez obzira, vjerujem da smo na dobrom putu. Ima dosta mladih fudbalera, vidi se da tu ima nešto, samo je potrebno vrijeme. Nadam se da ćemo već sada u ovim utakmicama koje su pred nama sljedećeg mjeseca pokazati to.

Za selektora Ivayla Peteva, koji je na velikom udaru javnosti, ima samo riječi hvale.

– Petev? On mi je prvi dao šansu u reprezentaciji, rekao mi je da se ne plašim, da igram opušteno. Za mene je vrlo dobar trener, vidi se da razumije fudbal i da zna šta radi, a mogu vam reći da ga cijene i ostali igrači, poručio je Jusuf Gazibegović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)