Večeras su na rasporedu dvije utakmice 30. kola Premijer lige BiH. Sarajevo dočekuje Željezničar, a Velež gostuje prvaku Zrinjskom.

Sarajevo – Željezničar (20:00 sati, Arena Sport)

Veliki sarajevski derbi, 146. po redu, donosi duel Sarajeva i Želje za prestiž u gradu jer rezultatski na tabeli skoro da nema velikog značaja. Sarajevo je četvrto sa četiri boda prednosti u odnosu na Želju, ali i utakmicom više. Treća pozicija je za oba tima predaleko.

Sarajevo je u kolu iza nas savladalo Radnik sa 1:0 i prekinulo niz od tri uzastopna poraza u prvenstvu. Željo svoj susret s Borcem nije igrao, a prije toga su remizirali sa Tuzlom City 0:0.

Ipak, oba tima će sasvim sigurno željeti pobjedom obradovati svoje navijače kojima je derbi uvijek mnogo više od utakmice.

Sarajevo i Željo su odigrali 145 utakmica u dosadašnjoj historiji. Plavi imaju 46 pobjeda, Bordo tim 44, dok je 55 utakmica završeno remijem.

Domaćini su danas blagi favoriti. Kladionica Mozzart na dan utakmice nudi kvotu 1.80 na pobjedu Sarajeva. Ostale kvote s ovog meča možete pogledati ovdje.

Treneri oba tima, Aleksandar Vasoski i Edis Mulalić, su najavili večerašnji meč.

“Imamo motive, naročito nakon poraza u posljednjem derbiju, tako da mislim da smo spremni psihički i fizički da odigramo dobru utakmicu. Naučili smo od zadnjeg poraza. Bit će tu borbe, adrenalina, ali moramo naći nogometni momenat i da iskoristimo svaku grešku koju nam Želju pruži. Nekad utakmicu kao što je ova rješavaju detalji i greške i trudit ćemo se da ih svedemo na minimum. Probat ćemo odigrati atraktivno, da navijači budu zadovoljni i da pobijedimo”, rekao je Vasoski.

“Ovo je posebna utakmica za svakoga ko osjeća pripadnost klubu. Mislim da tu nema šta puno da se kaže. Nije floskula, ali za te utakmice su potrebni hladna glava'i vruće srce kako bi se izvukao dobar rezultat. Respektujemo protivnika, radi se o vrlo dobroj ekipi. Mi smo imali kadrovskih problema tokom ove sedmice, Subašić nije odradio nijedan trening zbog bolesti, Blažević ima distorziju zgloba, Ćerimagić je već duže vrijeme povrijeđen. Imamo još jedan trening i nadamo se da će svi ostali zdravi dočekati tu utakmicu. Treba da budemo pametni i koncentrisani, da budemo tim, to će biti najvažnije. Treba da budemo tu svi za jednog i nadamo se najboljem”, riječi su Mulalića.

U dva međusobna duela ove sezone vidjeli smo iste rezultate, pobjede domaćina od 2:0. Sarajevo je slavilo u septembru, a Željo u martu.

Utakmicu sudi Sarajlija Admir Musić sa pomoćnicima Amirom Kadićem i Emirom Zahiragićem.

Derbi Sarajevo – Željo počinje u 20 sati uz direktan TV prijenos na Areni Sport.

Zrinjski – Velež (20:00 sati, MY TV)

Zrinjski iza sebe ima sezonu iz snova i želi pobjedom u velikom derbiju upotpuniti titulu prvaka koju su proslavili prije dva kola. S druge strane Neretve, Velež je očekivao mnogo bolju poziciju u prvenstvu, ali su sada sve karte bacili na finale Kupa sa Sarajevom.

Plemići su ubjedljivo prvi sa 76 bodova, dok Rođeni imaju 37 i zauzimaju šestu poziciju. U proteklom kolu Zrinjski je slavio na Tušnju protiv Slobode 2:0, dok je Velež savladao Rudar sa 1:0.

Velika prednost daje se domaćinu. Kladionica Mozzart na dan utakmice nudi kvotu 1.33 na pobjedu Zrinjskog. Ostale kvote s ovog duela možete pogledati ovdje.

Kao i proteklih nekoliko derbija, održana je zajednička konferencija za medije na kojoj su govorili Sergej Jakirović i Feđa Dudić. Oba stratega su poručili da žele pokazati da se ove sezone najbolji fudbal igra u Mostaru.

“Stanje u ekipi je dobro. Mi smo rezultatski cilj ostvarili prije nekoliko kola te sada uživamo u ovim utakmicama. Sutra imamo gradski derbi koji će se igrati za prestiž. Sigurno svi vole da pobijede. Mi se pripremamo kao i za svaki meč. Zdravstveno stanje je dobro kao i u prethodnom periodu. Očekujemo dobru posjetu, ova dva kluba igraju dobar fudbal i nadam se otvorenom derbiju sa nadigravanjem što je izostalo u prethodna dva derbija. Želimo razveseliti naše navijače pobjedom. Svaki meč igramo isto i pristupamo isto bez obzira što je cilj već ostvaren”, kazao je trener Zrinjskog, Sergej Jakirović.

“Posljednje utakmice su potvrdile koliko je važno imati širinu. Kolega je u prošlom kolu odmorio ključne igrače. Za nas dobra provjera i vidjet ćemo i sutra šta možemo očekivati u finalu Kupa Bosne i Hercegovine. Ako odigramo dobro, onda smo sigurno spremni za finale. Haskić nažalost neće biti u kadru, Radovac ima blago istegnuće zadnje lože, dok su ostali svi spremni i željno čekaju da utakmica počne. Drago mi je da će sutra Pod Bijelim brijegom biti i naši navijači. To će biti dodatna draž za derbi”, kazao je Feđa Dudić, trener Veleža.

Zrinjski je slavio u oba meča ove sezone. Pod Bijelim brijegom je bilo 2:1, a u Vrapčićima 0:1 za prvaka BiH.

Pravdu na meču će dijeliti Haris Kaljanac iz Sarajeva, a pomoćnici će mu biti Josip Čolić i Arnel Novalić.

Utakmica se igra od 20 sati uz direktan TV prijenos na MY TV (Moja TV).

(Reprezentacija.ba)