Ivica Osim jutros je preminuo u Grazu u 81. godini života.

Od najveće legende Željezničara oprostio se i Fudbalski savez BiH, zatim FK Sarajevo, klubovi koje je popularni Švabo trenirao – austrijski Šturm i beogradski Partizan, ali i Fudbalski savez Srbije.

“Vijest o njegovoj smrti primljena je sa nevjericom i tugom u Nogometnom/Fudbalskom savezu. Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, najneizvjesnije, zračio optimizmom i pozitivnom energijom. NS/FS BiH je njegovim odlaskom izgubio velikog prijatelja.

Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek su bila usmjerena ka napretku.Zahvaljujući svom autoritetu i uticaju u svijetu fudbala, dao je nemjerljiv doprinos u prevazilaženju najveće krize i suspenzije NS/FS BiH 2011. godine.NS/FS BiH izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima popularnog „Švabe”, napisano je na zvaničnoj stranici FS BiH.

“Danas nas je napustio Ivica Osim, veliki rival na terenu, a izvan njega veliki prijatelj. Počivaj u miru Švabo”, poručuju iz FK Sarajevo.

“Počivaj u miru, treneru stoljeća”, stoji na zvaničnom Twitter nalogu Šturma iz Graza i to na bosanskom jeziku.

Od Osima su se oprostili i mnogi klubovi iz regije te sportske ličnosti.

(Reprezentacija.ba)