Žensku koÅ¡arkaÅ¡ku reprezentaciju BiH, trenutno petoplasirani sa posljednjeg Evropskog prvenstva, na jesen oÄekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Jedna od zaslužnih za uspjeh naÅ¡e koÅ¡arkaÅ¡ica je i tim menadžerica reprezentacije Raza Mujanović, najbolja sportaÅ¡ica Bosne i Hercegovine svih vremena.

Za Sport kaže da je sve poÄelo u njenom matiÄnom klubu Jedinstvu.

“Iz godine u godinu rezultati su bili sve bolji i normalno je bilo da na kraju uspijemo osvojiti tu evropsku titulu.”

Navodi da je već sa 15 godina bila u kadetskoj selekciji.

“Te daleke ‘82. smo bile druge u Evropi. Dalji slijed dogaÄ‘aja je bila ponovo kadetska, pa juniorska selekcija. Sa juniorskom smo uspjeli uzeti zlato.”

Mujanović kaže da je prvi nastup za BiH bio na Mediteranskim igrama 1993. na kojima su osvojile zlato.

“Zaista imamo kvalitetne sportiste i pored svih teÅ¡koća u tom ratnom periodu na neki naÄin smo se uspjele organizovati i pojaviti na tom takmiÄenju. U Francuskoj kad samo bili, bili smo prepoznatljivi po ratnim deÅ¡avanjima i po osvojenim medaljama. Mi smo faktiÄki ljudima pokazali da u naÅ¡oj zemlji, bez obzira kakva je situacija, da smo mi spremni da se borimo i da stvaramo dobre sportiste i da osvajamo medalje.”

NaglaÅ¡ava da su kostur bivÅ¡e Jugoslavije Äinile naÅ¡e koÅ¡arkaÅ¡ice. Mujanović navodi da je sa 41 godinom zavrÅ¡ila karijeru.

“Do 30. godine sam uspjela sve osvojiti i poslije 30. sam sebi birala klubove sa manje napora, ali isto tako dobri klubovi. Nije mi se viÅ¡e dopadalo da igram i evropske kupove i domaću ligu i sve to jer sam bila, na neki naÄin, izrabljena sve te godine za sve te nastupe. Nikad nisam imala neki period za sebe. Igrala sam iz godine u godinu sa zadovoljstvom.”

O profesionalnoj ligi kaže da je suviše naporno.

“To je bila druga ili treća godina profesionalne lige, nije baÅ¡ bilo toliko ni organizovano u tom periodu, ali ja sam jednostavno se htjela okuÅ¡ati, da vidim gdje mi je mjesto i u takvoj ligi.”

IstiÄe da ju je prevelika ljubav i žar za pobjedama doveo do toga da osvaja sve medalje.

“Bilo se teÅ¡ko odluÄiti da zavrÅ¡im karijeru. 41 godinu sam bila napunila već. Djevojke 20 godina mlaÄ‘e od mene igraju zajedno sa mnom. Zdravstveno sam bila dobro, nisam imala neke ozbiljne povrede i nikad mi nije bio problem za klub ili da sam možda bila neÄija rezerva. Uvijek sam igrala, skoro svaku utakmicu, po 40 minuta i vjerovatno me je to zadržalo. Normalan put mi je bio da nastavim dalje biti u koÅ¡arci u vidu neke funkcije, nebitno koje. Ali nažalost to se nije desilo. Poziv je doÅ¡ao iz KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza vjerovatno kad je doÅ¡lo do smjene u samom Savezu.”

O petom mjesto koÅ¡arkaÅ¡ica kaže da je odliÄan uspjeh, “ali možda smo mogli uzeti medalju”.

“Ja sam jako zadovoljna sa tim djevojkama. One su zaista dobre djevojke, prije svega, odliÄne koÅ¡arkaÅ¡ice. Ja ne želim da se ja njima neÅ¡to namećem. Ja sam jako otvorena prema njima, moju podrÅ¡ku uvijek imaju.”

Košarkašice su se plasirale na Svjetsko prvenstvo, a na pitanje šta možemo među najboljima odgovara:

“Na kvalifikacijama smo pokazali da smo zaista dobar tim, da možemo napraviti rezultat i mi ćemo se u svakom sluÄaju dobro pripremiti za ovo prvenstvo i svaka pružena prilika koja nam bude tamo, mi ćemo je sigurno iskoristiti.”

NaglaÅ¡ava da je svaka reprezentacija dobra na svoj naÄin.

(Reprezentacija.ba)