Žensku košarkašku reprezentaciju BiH, trenutno petoplasirani sa posljednjeg Evropskog prvenstva, na jesen očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji. Jedna od zaslužnih za uspjeh naše košarkašica je i tim menadžerica reprezentacije Raza Mujanović, najbolja sportašica Bosne i Hercegovine svih vremena.

Za Sport kaže da je sve počelo u njenom matičnom klubu Jedinstvu.

“Iz godine u godinu rezultati su bili sve bolji i normalno je bilo da na kraju uspijemo osvojiti tu evropsku titulu.”

Navodi da je već sa 15 godina bila u kadetskoj selekciji.

“Te daleke ‘82. smo bile druge u Evropi. Dalji slijed događaja je bila ponovo kadetska, pa juniorska selekcija. Sa juniorskom smo uspjeli uzeti zlato.”

Mujanović kaže da je prvi nastup za BiH bio na Mediteranskim igrama 1993. na kojima su osvojile zlato.

“Zaista imamo kvalitetne sportiste i pored svih teškoća u tom ratnom periodu na neki način smo se uspjele organizovati i pojaviti na tom takmičenju. U Francuskoj kad samo bili, bili smo prepoznatljivi po ratnim dešavanjima i po osvojenim medaljama. Mi smo faktički ljudima pokazali da u našoj zemlji, bez obzira kakva je situacija, da smo mi spremni da se borimo i da stvaramo dobre sportiste i da osvajamo medalje.”

Naglašava da su kostur bivše Jugoslavije činile naše košarkašice. Mujanović navodi da je sa 41 godinom završila karijeru.

“Do 30. godine sam uspjela sve osvojiti i poslije 30. sam sebi birala klubove sa manje napora, ali isto tako dobri klubovi. Nije mi se više dopadalo da igram i evropske kupove i domaću ligu i sve to jer sam bila, na neki način, izrabljena sve te godine za sve te nastupe. Nikad nisam imala neki period za sebe. Igrala sam iz godine u godinu sa zadovoljstvom.”

O profesionalnoj ligi kaže da je suviše naporno.

“To je bila druga ili treća godina profesionalne lige, nije baš bilo toliko ni organizovano u tom periodu, ali ja sam jednostavno se htjela okušati, da vidim gdje mi je mjesto i u takvoj ligi.”

Ističe da ju je prevelika ljubav i žar za pobjedama doveo do toga da osvaja sve medalje.

“Bilo se teško odlučiti da završim karijeru. 41 godinu sam bila napunila već. Djevojke 20 godina mlađe od mene igraju zajedno sa mnom. Zdravstveno sam bila dobro, nisam imala neke ozbiljne povrede i nikad mi nije bio problem za klub ili da sam možda bila nečija rezerva. Uvijek sam igrala, skoro svaku utakmicu, po 40 minuta i vjerovatno me je to zadržalo. Normalan put mi je bio da nastavim dalje biti u košarci u vidu neke funkcije, nebitno koje. Ali nažalost to se nije desilo. Poziv je došao iz Košarkaškog saveza vjerovatno kad je došlo do smjene u samom Savezu.”

O petom mjesto košarkašica kaže da je odličan uspjeh, “ali možda smo mogli uzeti medalju”.

“Ja sam jako zadovoljna sa tim djevojkama. One su zaista dobre djevojke, prije svega, odlične košarkašice. Ja ne želim da se ja njima nešto namećem. Ja sam jako otvorena prema njima, moju podršku uvijek imaju.”

Košarkašice su se plasirale na Svjetsko prvenstvo, a na pitanje šta možemo među najboljima odgovara:

“Na kvalifikacijama smo pokazali da smo zaista dobar tim, da možemo napraviti rezultat i mi ćemo se u svakom slučaju dobro pripremiti za ovo prvenstvo i svaka pružena prilika koja nam bude tamo, mi ćemo je sigurno iskoristiti.”

Naglašava da je svaka reprezentacija dobra na svoj način.

(Reprezentacija.ba)