U16 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici odgovarajuću selekciju Litvanije sa 4:0 u susretu drugog kola UEFA razvojnog turnira, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Tokom prvog poluvremena terensku inicijativu imao je bh. tim i težište igre je bilo na polovici protivnika. Već u 13. minuti nakon odlične akcije Dženan Šabić sa lijeve strane šalje loptu na peterac za Aleksu Popovića koji je precizan za 1:0.

Šabić u 38. minuti izvodi korner sa desne strane, a najviši u skoku bio je Marko Brekalo koji postiže drugi gol za Bosnu i Hercegovinu. Nakon odličnog dodavanja Adrijana Rizvića, Brekalo u 45. minuti preciznim šutem iskosa sa lijeve strane postiže gol za 3:0.

Slična igra viđena je i u drugom poluvremenu, a četvrti gol za izabranike Nermina Šabića postiže Nedim Keranović u 75. minuti kad koristi nesmotrenost u litvanskoj odbrani i sa oko 12 metara pogađa mrežu za konačnih 4:0.

Bh. tim je nastupio u sastavu Adel Duškaj, Dženan Šabić, Filip Taraba (71. Rijad Čohodar), Haris Jogunović, Nidal Čelik (71. Kenan Hrštić), Marko Brekalo, Anes Špago (46. Miloš Bajić), Adrijano Rizvić (60. Marko Begić), Aleksa Popović (60. Nedim Keranović), Roko Šilić, Pavle Đajić (60. Kerim Hujić).

U16 BiH je u prvom kolu deklasirala Gvajanu sa 9:1.

Selektor Nermin Šabić bio je zadovoljan igrom naših momaka protiv Litvanije.

„Nakon prvog kola gdje protivnik nije bio ravnopravan, gdje smo izdominirali u svim segmentima i gre i pobijedili 9:1, danas smo imali ipak zahtjevniji zadatak. Odigrali smo sa puno više intenziteta, pogotovo prvo poluvrijeme gdje smo u potpunosti kontrolisali igru. Kvalitetan protok lopte, dobre akcije, sigurnost u odbrani i to je sigurno najbolje poluvrijeme koje je ova selekcija odigrala. Zadovoljni smo i igrom u nastavku, dali smo svima minutažu, uspjeli postići još jedan gol i zasluženo pobijedili.“

U drugom susretu grupe Crna Gora je sa 7:0 pobijedila Gvajanu. Nakon dva kola BiH i Crna Gora imaju po 6, a Litvanija i Gvajana 0 bodova.

Treće kolo na programu je u nedjelju kad će se sastati Litvanija-Gvajana (12:00h, stadion FK Mladost Doboj-Kakanj) i Crna Gora-Bosna i Hercegovina (14:00h, TC NS/FS BiH Zenica).

(Reprezentacija.ba)