Zrinjski i Sarajevo u subotu od 19,00 sati u Mostaru igraju derbi meč 26. kola Premijer lige BiH.

Vodeći Zrinjski ima 19 bodova više od druge Tuzle i Mostarci bi već nakon ovog kola mogli biti šampioni ako pobijede Sarajevo te u slučaju da Tuzla ne savlada Borac na svom terenu.

“Treba gledati kako će u 15,00 sati igrati Tuzla City i Borac, ali opet ću reći da gledamo samo sebe. Derbi je, igramo sa dobrom i trofejnom ekipom. Sarajevo, Željo i Zrinjski obilježili su zadnjih 10 godina u bh. fudbalu”, kaže trener Zrinjskog Sergej Jakirović na press konferenciji uoči meča protiv Sarajeva.

Jakirović očekuje i veliku podršku navijača u Mostaru.

“Očekujem puno ljudi, momci su to zaslužili za sve što su pokazali ove sezone. Možemo se dobro prezentirati i igrati bez nekog pritiska. Titula će se matematički desiti prije ili poslije, ali sigurno da želimo pobijediti Sarajevo.”

Zrinjski je u dva prethodna ovosezonska duela protiv Sarajeva osvojio maksimalnih šest bodova. Plemići su na svom terenu slavili 1:0, dok su u Sarajevu bili bolji sa 2:0.

“U te dvije utakmice limitirali smo Sarajevo. Mislim da nisu imali udarac po golu. Svaki trener donosi nešto svoje, ali mislim da mu treba još vremena da se upozna sa čarima bh. lige, kao što je i meni trebalo. Više insistira na napadačkom fudbalu i to se više vidi na domaćim utakmicama, gdje su dali 12 golova u dvije utakmice, što treba respektovati. Imaju i timski kvalitet, ali i individualni. U gostima je to malo drugačije, ali i mi smo drugačiji u gostima jer nije lako igrati. Nadam se otvorenom fudbalu i našoj pobjedi.”

Zrinjski protiv Sarajeva ne može računati na nekoliko igrača, a u tim se vraćaju Zlomislić i Bekić.

“Svježina je tu, raspoloženje je vrhunsko. Govorim da treba uživati u momentu svega ovoga. Van stroja su Bojo, Hadžić, Juranović i Kamenar. Vraća nam se Zlomislić, a i Bekić je u konkurenciji”, ističe Jakirović.

O izjavama nekadašnjeg člana Izvršnog odbora FS BiH Ibrahma Adilagića, koji je rekao da se u Premijer ligi BiH i prije početka sezone zna ko će biti prvak, ko će u Europu, a ko ispada, trener Zrinjskog je jasno odgovorio:

“To je nova Baba Vanga, prorok znači. Meni tako izgleda. Čovjek sve zna. Zamolio bih gospodina da dođe kad se pripremamo, kad momci prosipaju tone i tone znoja, odriču se svega, nisu sa svojima porodicama. To je za mene teška izjava, potcjenjivačka. Za mene je to glupa izjava i uvredljiva izjava za sve trenere i funkcionere u fudbalu.”

(Reprezentacija.ba)