Marko Topić (46) na terenu je uvijek glasio za borca bez presedana, a takav je i u javnim nastupima. Za Dnevni Avaz komentarisao je stanje u reprezentaciji BiH, selektora i njegove pomoćnike, ljude u savezu, dotakao se i Meše Baždarevića…

– Mi se radujemo pobjedi protiv Luskemburga, to je za plakanje. To je sve jadno. Sve vrijeme sam branio Peteva i bio za to da bude selektor, ali mislim da ovo više nema smisla. Mi se mučimo da dobijemo Luksemburg. Ne znam kako će ići, šta će biti… Ovo je stvarno sve jadno, žalosno i ne može se gledati – iskren je Topić.

Smatra da je mnogo nelogičnosti koje se dešavaju u Savezu, a posebno je potrctao ljude koji rukovode njim.

– Sve je katastrofalno. Od igre, rezultata, do pozivanja igrača. Može li neko Petevu postaviti pitanje zašto je zvao čovjeka iz druge portugalske lige (Vladan Danilović op. a.). Nikakvih problema nemam s dečkom, niti ga poznajem. Pratio sam ga kada je iz Borca otišao gore. Nema to veze s vezom. Vidjeli smo šta se radi u svim selekcijama, u U-21 koga Starčević zove, čovjeka koji ne igra uopće, pa ga poslije ne stavi. Šta se radi u tom Savezu? Pogledajte samo sliku s FIFA-inog Kongresa iz Dohe, ove četiri osobe, oni nemaju pet utakmica gledanja fudbala. To nije normalno ko nama vodi Savez – istakao je Topić.

Ne sviđa mu se ni stav bivših trenera i igrača kada je u pitanju Savez.

– Mehmed Baždarević, koji je moj dobar prijatelj, priča sve vrijeme kako su nestručni ljudi, a valja mu kada su ga ti nestručni ljudi postavili u UEFA-u, onda su mu stručni.

Izgubio nadu

Petev i njegov stručni štab su prema Topiću „ispucali“ svoje.

– Gledali smo svi konferenciju kada je Petev došao i šta je rekao. Sudit ćemo po rezultatima. Evo sada vidimo rezultate. Imamo Slavena Musu koji je bio pomoćni trener 23 utakmice u mandatu Bajevića i Peteva. Dvije pobjede čovjek ima, protiv Kuvajta i Luksemburga. Ja bih samo rekao više neću biti pomoćnik. Sam bih se pokupio – kazao je Topić.

Kako stvari stoje, Petev će ipak ostati selektor, a navodno je njegov ostanak tražio kapiten Edin Džeko.

– Džeko je kapiten, legenda. Samo superlativi o njemu. Ali nema smisla. Vidjeli smo protiv Gruzije, gdje je bilo 1.500 ljudi. Reprezentacija je spala na to da se djeci daju karte. Pa gdje je kult reprezentacije? To više nema nikakve veze ni s čim. Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.

Foto: Privatni album

Dodao je kako je izgubio nadu u reprezentaciju i da se više ne nada ničemu.

– Nemam pojma šta možemo očekivati i na šta mi možemo „pucati“. Imat ćemo četiri utakmice u razmaku od deset dana, protiv Finske, Rumunije, Crne Gore. Ja se ne nadam više ničemu. Već sam izgubio nadu. Jednostavno sam ohladio što se tiče reprezentacije, ali žalosno je to sve gledati ko igra, ko se zove, ko nam vodi Savez. Koliko znam, politika se nema pravo miješati u sport, a kod nas je kompletan Izvršni odbor politički došao na tu funckiju. Stvarno mi nije jasno da nikome osim Glavaša, mene i možda Bolića nije stalo do reprezentacije, da je svima ostalima svejedno. Pored takvih igrača koje smo imali, pored takvih imena… – zaključio je Topić za Dnevni Avaz.

Čeka dobar projekt

Topić je nedavno bio u pregovorima s FK Sarajevo oko preuzimanja funckije sportskog direktora, ali nije došlo do dogovora s čelnim ljudima bordo tima.

Ovih dana zbog privatnih obaveza boravi u BiH, dok čeka neku ponudu koja bi ga zadovoljila.

– Ima uvijek nešto. FK Sarajevo je bilo nešto najozbiljnije. Međutim, nije uspjelo. Uvijek ima kontakta. Neću da prihvatim što mi se ne sviđa, čekam neki dobar projekt – poručio je Topić za – Nemam pojma šta možemo očekivati i na šta mi možemo „pucati“. Imat ćemo četiri utakmice u razmaku od deset dana, protiv Finske, Rumunije, Crne Gore. Ja se ne nadam više ničemu. Već sam izgubio nadu. Jednostavno sam ohladio što se tiče reprezentacije, ali žalosno je to sve gledati ko igra, ko se zove, ko nam vodi Savez. Koliko znam, politika se nema pravo miješati u sport, a kod nas je kompletan Izvršni odbor politički došao na tu funckiju. Stvarno mi nije jasno da nikome osim Glavaša, mene i možda Bolića nije stalo do reprezentacije, da je svima ostalima svejedno. Pored takvih igrača koje smo imali, pored takvih imena… – zaključio je Topić za Dnevni Avaz.

(Reprezentacija.ba)