Potpredsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Irfan Durić, potvrdio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da će bh. fudbalska vlada uskoro analizirati cjelokupnu situaciju u i oko našeg državnog tima, odnosno selektora Ivajla Peteva.

Nakon najlošije odrađenih kvalifikacija u historiji, ali i četiri vezana poraza – od Finske, Ukrajine, SAD i Gruzije, u kojima naša reprezentacija nije postigla nijedan gol, Petevovi izabranici su u utorak ostvarili mršavu domaću pobjedu (1:0 – strijelac Edin Džeko u 86. minuti) protiv Luksemburga, tako da uoči junskog starta Lige nacija – grupa B, situacija nije obećavajuća.

– U ovome trenutku ne znam kakav sud donijeti, rekao je Durić, koji se javio iz Beograda – dok je čekao avion za Dohu, gdje će ovih dana održava Kongres FIFA-e.

– Uglavnom, razmišlja se uveliko, neke stvari se moraju konkretnije poduzimati. Vidjet ćemo šta ćemo dalje. Dogovorili smo se da ćemo čim se vratimo iz Dohe sazvati Izvršni odbor, pa sve analizirati.

Ipak, možete li biti bar malo konkretniji?

– Sve ćemo izanalizirati i donijeti, nadam se, kvalitetne odluke.

Hoće li Petev ostati selektor naše reprezentacije?

– Ne bih da sada – sam, donosio sud, dok ne budemo svi na okupu. Bilo bi neodgovorno da sad ja sam nešto donosim… Kad sjednemo za sto, svi ćemo reći svoj sud, jer smo svi bili prisutni na utakmicama, sve smo vidjeli, sve znamo i vidimo gdje nam je taj – ako to tako mogu nazvati, problem. Nadam se da ćemo iz ovoga izaći jači, odnosno učiniti sve da u kvalifikacije uđemo što kvalitetnije, bolje. Ima tu puno stvari koje se moraju riješiti. Vidi se da je u toku smjena generacija, ali ima i puno toga za analizirati, promijeniti. Pa vidjet ćemo, nažalost, bilo je mučno, ali, evo, uspjeli smo nešto.

Odgovor navijača je jasan, prazne tribine, posebno protiv Gruzije (0:1), pokazuju mnogo…

– Ima tu puno faktora koji utječu na trenutno stanje. Ne mogu ni ja bježati od odgovornosti, ali, nažalost, poklopilo nam se puno toga. Ali, vjerujem da ćemo izaći iz ovoga. Nemamo mi kud ići, moramo tražiti najbolje rješenje”, kaže Durić za “Dnevni avaz”.

Jeste li bar okvirno odredili termin naredne sjednice bh. fudbalske vlade?

– Nismo, 3. aprila se vraćamo u Bosnu i Hercegovinu i nakon što napravimo dnevni red zakazat ćemo sjednicu Izvršnog odbora. Sad nam je sve ispalo – tako da kažem, knap. Odmah nakon utakmice s Luksemburgom krenuli smo za Beograd, odakle smo imali let za Dohu… Sve to nam se poklopilo – rekao je Durić.

(Reprezentacija.ba)