BiH će u petak od 20,45 sati u Zenici odigrati prijateljski meč protiv Gruzije. Bit će to prvi duel protiv ove reprezentacija, koja čini se i nije toliko loša, posebno otkako je sa klupe vodi nekadašnja legenda Bayern Minhena.

Šta više Gruzija, koju sa klupe predvodi Willy Sagnol, igra veoma dobro u zadnje vrijeme i ostvarila je tri pobjede u nizu.

Naši naredni protivnici su u oktobru prošle godine u okviru kvalifikacija za SP 2022 savladali Kosovo u gostima sa 2:1.

Kasnije su u novembru napravili veliko iznenađenje i na domaćem terenu pobijedili Švedsku rezultatom 2:0. Rezultat vrijedan hvale posebno kada se zna da je od prve minute na terenu bio i Zlatan Ibrahimović.

Za 3 od 3, Gruzijci su u novembru prošle godine odigrali i prijateljski meč protiv Uzbekistana te slavili sa 1:0.

Reprezentacija Gruzije u ovom trenutku zauzima 86. mjesto na FIFA listi, dok je Bosna i Hercegovina na 59. poziciji. Trenutna selekcija BIH bez Pjanića vrijedi oko 60 miliona eura, dok selekcija Gruzije približno 40.

“Napravili su baš mnogo novih stadiona. Ovaj u Batumiju podsjeća na Bayernovu arenu, stvarno je fenomenalan, a na nivou su i ostali. Godišnje se naprave u prosjeku dva-tri nova stadiona. Ovdje je dobra stvar što mnogo finansijski pomaže Savez koji do jedne granice pokriva plaću igrača, bonuse za osvajene poene… Svi klubovi dobiju određenu cifru, a sada je na njima hoće li na to dodati još nešto.” pričao je prošle godine za Reprezentacija.ba jedini bosanski fudbaler u Gruziji Dino Hamzić.

U svojoj selekciji za utakmicu protiv BiH na spisku imaju samo tri igrača iz domaćeg prvenstva:

Golmani: Giorgi Loria (Anorthosis Famagusta, Kipar), Giorgi Mamardashvili (Valencia, Španija), Lazare Kupatadze (Dinamo Batumi);

Odbrana: Guram Kashia (Slovan Bratislava, Slovačka), Otar Kakabadze (Cracovia, Poljska), Guram Giorbelidze (Dinamo Dresden, Njemačka), Grigol Chabradze (Dinamo Batumi), Lasha Dvali (Ferencvaros, Mađarska), Solomon Kverkvelia (Metalist Kharkov, Ukrajina), Davit Kobouri (Karvina, Češka);

Vezni red/napad: Saba Lobzhanidze (Hatayspor, Turska), Nika Kvekveskiri (Lech Poznan, Poljska), Khvicha Kvaratskhelia (Rubin Kazan, Rusija), Zuriko Davitashvili (Arsenal Tula, Rusija), Valerian Gvilia (Rakow, Poljska), Vladimer Mamuchashvili (Dinamo Batumi), Giorgi Aburjania (Gil Vicente, ​​Portugal), Giorgi Tsitaishvili (Chernomorets Odessa, Ukrajina), Anzor Mekvabishvili (Dinamo Tbilisi), Giorgi Beridze (Ujpest, Mađarska), David Volkov (Zira, Azerbejdžan), Vako Kazaishvili (Ulsan Hyundai, Južna Koreja) i Budu Zivzivadze (Ujpest, Mađarska).

(Reprezentacija.ba)