Primjer odličnog fudbalera, pravog sportaša i jako dobrog čovjeka. Tako se u najkraćim crtama može opisati Sanjin Prcić koji ove sezone igra sjajno u Francuskoj. Tamošnji mediji redovito sipaju hvalospjeve na njegov račun, a prema izboru navijača je bio i najbolji pojedinac na posljednjem meču u kojem je Strasbourg remizirao sa Nicom (0:0).

Pokazuje Prcić da s razlogom već skoro deset godina igra na najvišem nivou. Njegove partije svakako mogu radovati i selektora Ivayla Peteva uoči nadolazećih izazova, pogotovo jer su “Zmajevi” u prošlim kvalifikacijama izgledali uspavano kada nije bio na terenu, a isto se odnosi i na Amera Gojaka.

Igre u Francuskoj koja je okupila najbolje igrače svijeta bile su svakako povod za razgovor za portal. Dojam je da je Prcić zaslužio da puno više bude zastupljen u bh. medijima, ali njemu to i godi, fokusiran je samo na sebe.

– Ovom sezonom za sada mogu biti baš zadovoljan. Imam kontinuitet, igram standardno, a vidio sam i da sam prema izboru navijača bio najbolji protiv Nice. Tu utakmicu smo odigrali baš dobro, da bismo upotpunili dominantnost koju smo imali tokom cijele utakmice falio nam je samo gol. Inače Nica je u samom vrhu, odmah iza PSG-a i Marseillea, kaže nam Prcić.

Nije tajna da Prcića ‘mjerkaju’ i drugi klubovi, pogotovo jer mu ističe ugovor, a rado bi ga zadržao i Strasbourg. O tome ne razmišlja.

– Ugovor sa Strasbourgom mi važi do kraja sezone. Fokusiran sam na treninge i utakmice. Trudim se svoj posao raditi najbolje što mogu na terenu, a agenti se brinu o ostalom, kaže Prcić za Reprezentacija.ba.

Nedavno je o njemu biranim riječima govorio i Mehmed Baždarević.

– Pročitao sam Mešinu izjavu, lijepo je vidjeti da o vama tako lijepo govori bivši selektor i neko ko je bio odličan igrač u svoje vrijeme. Mi se znamo još iz vremena dok sam bio u Sochauxu.

Jednog dana kada odluči reći dosta, svi njegovi silni uspjesi i ostvarenja će najbolje demonstrirati o kakvom je igraču riječ. Odigrao je skoro 150 utakmica u Ligue 1…

– U Francuskoj sam se najviše zadržao, ipak sam tu i rođen, ali drago mi je što sam se imao priliku dosad okušati i u drugim zemljama. Fudbalski gledano znamo šta su Italija i Španija. Vrijeme provedeno tamo donijelo mi je nova iskustva, vidio sam novu kulturu, drugi način igranja fudbala.

Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappe…, samo su neki od fudbalera koji danas igraju u Francuskoj.

– PSG je po kvalitetu iznad ostalih, dovoljno je vidjeti kakvi igrači nose njihov dres, a to puno znači i za francuski fudbal. Mi smo u prvoj utakmici protiv njih izgubili rezultatom 4:2. Kako izgledaju pripreme za PSG? Kao i za svaku utakmicu, iako naravno imaš na umu da je to velika ekipa sa vrhunski talentovanim igračima.

Ove zime u Ligue 1 su stigli i bh. reprezentativci Sead Kolašinac i Anel Ahmedhodžić.

– Baš mi je drago što su došli i što ima još naših igrača u Ligue 1. Došli su u velike klubove, iako je Bordeaux, za razliku od Marseillea, trenutno u teškoj situaciji. Poželio sam im dobrodošlicu i nadam se da će im biti lijepo i uspješno ovdje.

Igre koje pruža pomno prati i Ivaylo Petev.

– Sretan sam i ponosan zbog toga što sam se vratio u reprezentaciju. To je za mene nešto posebno, kada god dobijem priliku, trudim se da odigram najbolje što mogu. Žao mi je što nismo ostvarili bolji uspjeh u prošlim kvalifikacijama, ali to je sastavni dio fudbala, trebamo gledati pozitivno i prema naprijed. Ova reprezentacija ima kvalitet.

Kada je god na odmoru dolazi u Derventu, odakle su njegovi roditelji, a pomaže i tamošnjem klubu Tekstilcu tako što najmlađima pošalje nekoliko pari kopački najviše klase.

– Ako mogu pomoći, to uradim sa zadovoljstvom. Inače, volim doći u Derventu kada god sam slobodan. Vezan sam za to mjesto, poručio je Prcić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)