Nastavlja se Premijer liga BiH, a već danas imamo dva veoma zanimljiva meča. Velež dočekuje Želju, dok će Borac u goste Širokom Brijegu.

Široki Brijeg – Borac (16:00 sati, Arena Sport)

Dvije ekipe koje su u prvom dijelu sezone pokazale skoro isto. Široki Brijeg je osvojio 27 bodova i zauzima peto mjesto, dok je Borac dva mjesta iznad sa tri boda više.

Tokom zimske pauze klubovi su imali određene promjene u igračkom kadru. Široki Brijeg je doveo Bosančića iz ukrajinskog Mariupola i Marka Žulja iz Spartaka. Pecaru su napustili Obšivać, Kolega, Grgić, Vujinović, Lasić i Martić.

Banjalučani su napravili izmjenu u sportskom dijelu upravljanja. Na mjesto sportskog direktora zaposlili su Tomislava Ivkovića, a što se tiče transfera vrijedi izdvojiti dolaske Cvijanovića iz Veleža, Cucina iz Vojvodine, Brkića iz Tuzle City i povratak Jovića iz Španije. Četiri standardna igrača su otišla iz Borca, Vranješ već pred kraj prošle polusezone, te Zakarić, Jovanović i Dujaković.

Kladionice blagu prednost daju domaćinu. Kladionica Mozzart na dan utakmice nudi kvotu 2.35 na pobjedu Širokog Brijega. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

„Borac je najopasniji u prekidima i tranziciji. Ipak, mi igramo na domaćem terenu, iako neće biti toliko izraženo zbog nedostatka publike, Pecara je naša kuća, naš dom. Želimo da se igra po našim pravilima i da mi budemo ti koji diktiraju tempo i stil igre“, kazao je Jure Ivanković, trener Širokog.

“Gostujemo kod Širokog, teška utakmica. Početak je, mislim da će se sve ekipe u početku ovog dijela prvenstva tražiti. Široki poznajemo dosta dobro, isti je trener i manje-više isti igračkikadar, imali su manje promjene. Fale im dva igrača zbog suspenzije. Za nas je bitno da startujemo ovaj dio sezone kako treba. Smatram da je to egal utakmica i bitno je da se snađemo na početku i ostvarimo pozitivan rezultat. Široki je jedna od rijetkih ekipa koja uvijek pokušava da igra fudbal, na nama je da im mi to ne dozvolimo. Mi treba da nametnemo svoj ritam, nadam se da ćemo mi da diktiramo, pokušaćemo da ostvarimo posjed i da mi diktiramo utakmicu”, rekao je trener Borca, Nemanja Miljanović.

Prvi međusobni susret završen je pobjedom Borca 2:1.

Utakmica počinje u 16:00 sati uz direktan TV prijenos na Areni Sport. Susret se igra bez prisustva publike zbog kazne koju je dobio domaćin.

Velež – Željezničar (18:00 sati, Moja TV)

Derbi starih rivala koji uvijek privlači veliku pažnju. Nažalost, ovaj put igrat će se pred praznim tribinama zbog suspenzije stadiona Veleža.

Rođeni su apsolutno podbacili u jesenjem dijelu prvenstva. Tek su na 8. mjestu sa 21 osvojenim bodom. Željo je na 6. poziciji i ima pet bodova više.

Velež je najavio ciljanu transfer politiku i čini se da je to ispoštovao. Doveli su Nermina Haskića u napad, Marka Jovičića među stative, a konkurenciju u odbrani pojačao je Adin Bajrić koji je stigao iz juniora Slaven Belupa, a ranije je igrao za mlađe selekcije Želje. Vrapčiće su napustili Cvijanović, Ferreyra, Zubanović, Osmić i Kačavenda.

Željo je i dalje u finansijskoj krizi, ali je klub koji je možda i najviše mijenjao tokom zime. Novi trener Plavih je Edis Mulalić, a na Grbavicu su stigli Cocalić, Štilić, Šehić, Resić, Galić, Vučenović i Ćerimagić. Što se tiče odlazaka, Bojo, Juričić, Mujezinović, Vrhovac, Jahić, Stjepanović, Zdunić i Crnčević nisu više dio Želje.

Velež je čini se blagi favorit, a tako su postavljene i kvote u kladionicama. Kladionica Mozzart na dan utakmice daje kvotu 1.98 na pobjedu Veleža. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

“Utakmica je 90 minuta, dugo Željo nije pobijedio u gostima. I to me iskreno boli. Mislim da je to samo stvar mentalne prirode. I u prijašnjim godinama se to dešavalo, igrači imaju percepciju gostovanja. Naš cilj je da igrače pripremimo mentalno i na sve nedaće za datog protivnika. To smo i pokušali. Kako ćemo se snaći u tome, vidjećemo. I oko mene je stvorena pogrešna percepcija, čovjek samo govori boriće se, boriće se, daj mu pušku pa da se bori. Evo da zadovoljim te neke koji to non stop govore, neću to govoriti. Ne treba mi puška, ali to se valjda negdje podrazumijeva da ćemo se boriti. Vrlo teška utakmica. Obično prva 2-3 kola sve se ekipe traže. I oni su nas pratili sigurno na pripremama. Pripreme su jedno, prvenstvena je drugo. U pripremama nemaš pritisak, nema publike, izlaziš iz treninga, e kako ćemo se sada snaći, vidjećemo”, rekao je Edis Mulalić, trener Želje.

Utakmica ova dva rivala iz jesenjeg dijela sezone završena je remijem 0:0.

Meč počinje u 18:00 uz TV prijenos na Moja TV.

(Reprezentacija.ba)