U ovoj sedmici odigrane su utakmice 1/8 finala Lige Šampiona, te 1/16 finala Europa Lige i Konferencijske Lige. Nekoliko bh. fudbalera igralo je za svoje timove.

Edin Džeko je u srijedu sa svojim Interom poražen od Liverpoola na svom terenu sa 2:0. Tim aktuelnog prvaka Intera igrao je dobro, ali je u finišu primio dva pogotka i sada je veoma daleko od prolaska u 1/4 finale.

Bh. napadač proveo je 90 minuta na terenu. Portal SofaScore dao mu je ocjenu 6.7 što je bilo malo ispod prosjeka ekipe. Imao je dva blokirana udarca, jedan uspješan dribling i 53% tačnost dodavanja sa 14 uspješnih dodavanja od 26 ukupnih. Nešto bolji procenat imao je u uspješnosti duela – 60%. Od ukupno deset duela imao je šest dobijenih.

Sinoć je zagrebački Dinamo u Europa Ligi ubilježio gostujući poraz od Seville 3:1. Imali su Modri u jednom trenutku 1:1, ali ipak španski tim bio je kvalitetniji i stigao do bitne pobjede.

Amer Gojak je odigrao cijeli susret i zaradio ocjenu 6.6 što je bila i prosječna ocjena igrača Dinama. Bh. veznjak je imao ukupno 52 dodavanja od kojih je 45 bilo tačno. Dakle, Amer je imao 87% uspješnosti u dodavanjima. Od ukupno 11 duela dobio je pet.

Luka Menalo je susret proveo na klupi za rezervne igrače.

Sheriff je u Tiraspolu napravio veliko iznenađenje i lako je savladao Bragu sa 2:0 u okviru Europa Lige. Bh. defanzivac Stjepan Radeljić bio je jedan od najboljih na terenu. SofaScore mu je dala ocjenu 7.8 što je druga najbolja ocjena na utakmici.

Dva puta je izblokirao udarce gostiju, tri puta je presjekao dodavanja, dobio je devet od 11 duela, a jednom je kao posljednji igrač odbrane spasio svoj gol.

Srđan Grahovac je kao kapiten predvodio u Komf. Ligi bečki Rapid do pobjede nad Vitesseom od 2:1. Nekadašnji veznjak Borca ocijenjen je sa 7.1 što je iznad prosjeka ekipe. Grahovac je imao čak 94% uspješnosti u dodavanjima, od ukupnih 17 16 je pronašlo njegove saigrače. Dobio je sedam od 11 duela na terenu.

Siniša Saničanin je pobjedu Partizana od 1:0 u Pragu protiv Sprate odgledao sa klupe, kao i Sead Kolašinac koji nije ulazio u igru u trijumfu Marseillea protiv Qarabaga 3:0. Obojica BiH predstavljaju u Konf. Ligi.

Revanš utakmice 1/16 finala Europa Lige i Konferencijske Lige na rasporedu su naredni četvrtak.

(Reprezentacija.ba)