Košarkašice BiH su se po prvi put u historiji plasirale na Svjetsko prvenstvo.

Naše najbolje košarkašice su danas savladale Japan u Osaki sa 87:82 i izborile nastup na SP 2022 (igra se u Australiji), a tim menadžerica bh. košarkašica Razija Mujanović oglasila se nakon historijskog uspjeha.

“Bosna i Hercegovina se, po prvi put u svojoj historiji, plasirala na Svjetsko prvenstvo u košarci! Prije svega želim da uputim izvinjenje svima vama koji nas pratite zbog jučerašnje loše partije protiv Kande! To je bio zaista bolan “šamar” za sve nas. Iz iskustva govorim, možda je bolje da nam se to desilo u kvalifikacijama, a ne na Munobasketu, jer nismo mogli dobiti bolju lekciju. Lijepo je pobjeđivati i kada te ljudi slave, ali moramo naučiti da se nakon poraza skupimo, dignemo glavu gore i nastavimo dalje.

Može se desiti da “nije naš dan”, može se desi da nas neko pobjedi, ali ne smijemo se predati prije kraja utakmice, nikad! Iz ovakvih utakmica moramo učiti. Moramo steći iskustvo izvan Evrope i pripremiti se za veliko takmičenje. Djevojke su pokazale zašto su 5. u Evropi!

Djevojke su pokazale da imaju karakter i da im je mjesto u samom vrhu košarke! Ponosna sam, kao nikad ranije! Jer ja sam znala da djevojke mogu više, ali sada su same sebi dokazale da mogu, a to je još bitnije. Umorni, pred punom dvoranom domaćih navijača, pobjedili smo Japan 87-82. Ženska selekcija Japana je olimpijski viceprvak !!!

Drago mi je da smo “začepili usta” onima koji samo čekaju naš pad! Nakon što je Bjelorusija otkazala dolazak u Japan zbog korona virusa, mnogi su rekli “da smo imali sreće”, “da se drugačije nikad ne bismo plasirali na Svjetsko prvenstvo” itd.. Jako mi je žao što Bjelorusija nije bila u Japanu, jer mi smo sportisti i mi želimo pobjede na parketu, a ne “za zelenim stolom”! I mi smo imali problema sa sklapanjem tima zbog korona virusa, ali se nismo žalili, nego smo tražili najboljih 12 koje mogu da putuju u Japan. Imali smo i peh sa povredom naše Marice Gajić..

Pa da je moralo, obukla bi ja najdraži dres, pa neka me ova djeca razbiju kada već njihove predhodnice nisu mogle. Zato miševi, nazad u rupe! Zmajice lete u Australiju! BiH će na Mundobasketu igrati krajem septembra u Australiji i takmičit će se sa 11 reprezentacija za titulu prvaka svijeta!

Hvala svima vama koji ste zbog nas ustajali rano vikendom i što ste sa nama i kada je dobro i kada je loše”, poručila je legendarna Razija Mujanović.

(Reprezentacija.ba)