Prije desetak godina zabijao je golove Barceloni i Real Madridu, ne u prijateljskim utakmicama već u onim prvenstvenim, a fudbalski put sada ga je doveo u – Bosnu i Hercegovinu.

Kapiten Ekvatorijalne Gvineje Emilio Nsue nakon nastupa u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija spakovao je kofere i, na veliko iznenađenje, potpisao sa Tuzla City. Vjerovatno je i najpoznatije ime koje je neki klub iz naše zemlje uspio da angažuje. U svom CV-u, između ostalog, ima Mallorcu, Real Sociedad, Middlesbrough, Birmingham i što je najvažnije, svugdje je igrao.

Koliko je jedno ovakvo ime bilo teško “namamiti” za Reprezentacija.ba portal ispričao je sportski direktor Tuzla Cityja Samir Muratović.

– Već tri godine sam u Tuzla Cityju i kada god dođe prijelazni rok, vjerujte mi, dobijem dnevno po deset prijedloga. Svakoga pogledam, analiziram… Znali su menadžeri nuditi i veća imena, ali ovo se sad pokazalo kao realna opcija i nismo se libili. Zvao sam i neke trenere koji su imali priliku sa njim raditi i na prvu nisu vjerovali da bi jedan takav igrač uopšte želio doći u BiH. Bilo nam je bitno samo da je zdrav i spreman fizički jer je pokazao već da zna igrati lopte, govori Muratović.

Nsue je rođen u Španiji. 2011. godine je sa U21 selekcijom Španije bio prvak Evrope, a nakon toga zaigrao je za Ekvatorijalnu Gvineju gdje je kapiten i velika zvijezda.

– Sretni smo što on igra više pozicija, barem četiri-pet može kvalitetno pokriti i vrijedan je pažnje u svakom pogledu. Pratili smo malo i vidjeli da je u Ekvatorijalnoj Gvineji prava zvijezda, legenda. Napravili smo dobru reklamu za klub, a siguran sam i da će Nsue pokazati i da je veliko pojačanje.  

Muratović priznaje da se plašio kako će Nsue reagovati kada vidi kakvi su uslovi i tereni u BiH. Cijeli život je igrao na visokom nivou.

– Kada sam ga preuzeo u Tuzli, baš smo razgovarali o svemu i iznenadio sam se koliko zna o našoj zemlji. Pokušavao sam kroz priču da mu objasnim da ne bude razočaran ako nekada vidi loše terene, znate kako je to kod nas, ali on je rekao da se ne brinem i da zna sve. Počeo mi je govoriti o ligi, klubovima, gledao je i neke utakmice. Pratio je sve. Uklopio se isto tako jako dobro, kao da je Bosanac, od prvog momenta je opušten. Bitno je samo da u glavi prelomi da je došao u BiH i da ne bude poslije: ‘Jao, gdje sam došao’. Ali, mislim da neće, prihvatio je sve to i na treninzima radi baš dobro.

Trener Husref Musemić najavio je nedavno da nije isključeno da u Tuzla City dođe još jedno ime.

– Mi nemamo pretjerano širok kadar, ali je kvalitetan na svim pozicijama. Trener ima slatke muke kada pravi sastav i ne boli ga glava. Ako se pojavi interesantan igrač na tržištu, mi ćemo ga dovesti, ali nije pod moranjem.

Iza Tuzla Cityja je uspješna polusezona. Trenutno su na drugom mjestu, primarni cilj im je Evropa, mada ne odustaju ni od prvog mjesta.

– Treba biti realan, Zrinjski je baš ‘pobjegao’, ali mi imamo kvalitetan kadar i učinit ćemo sve da ligu na proljeće učinimo još zanimljivijom.

Kroz razgovor biranim riječima govori i o Azmiru Husiću. Uz takvog čovjeka, kaže, nije ni teško biti sportski direktor.

– Jako mi je drago što mogu sarađivati sa čovjekom koji u fudbalu nema granice. Kada god mi je neki igrač zapao za oko i kada sam rekao da ga moramo dovesti, Azmir bi rekao: ‘Ako moramo, idemo ga završavati’. Lagan je za saradnju i definitivno je čovjek koji želi uspjeh bh. fudbalu. Ako izađemo u Evropu, cilj nam je onda nešto i napraviti tu, čak i više od onog što je Velež prošlog ljeta. U ovakvom klubu nije teško biti direktor jer sve funkcioniše. Na meni je samo da pronađem kvalitetnog igrača, da procijenim da je on taj koji nam treba.

Nekadašnji reprezentativac BiH je legenda Šturma. Za ovaj tim je igrao od 2007. do 2012. godine, osvojio je i naslov prvaka, a danas je tu Jusuf Gazibegović.

– Pratim sve što se dešava u Šturmu. Jusuf je jedan veliki talenat. U Salzburgu je doživio strašnu povredu poslije koje se vratio i zaigrao u jako dobrom klubu. Ima jako dobrog i mladog trenera koji pretenduje brzi fudbal sa visokim presingom, uklopio se dobro i jako je interesantan igrač za našu reprezentaciju. Budućnost je. Također, izdvojio bih još dvojicu naših Bosanaca u Austriji koji igraju u Wolfsbergeru. To su Amar Dedić i Adis Jašić, obojica su 2002. godište i standardni su u Bundesligi, što nije lako, poručio je Muratović na samom kraju razgovora za Reprezentacija.ba. 

(Reprezentacija.ba)