Sead Kolašinac (28) je nakon četiri i pol godine napustio Arsenal i potpisao za francuski Marseille do ljeta 2023. godine.

Naš reprezentativac je u posljednje vrijeme bio u drugom planu kod trenera Artete u Arsenalu, pa je odlazak bio očekivan.

Kolašinac je u dresu Arsenala odigrao 118 utakmica, zabio pet golova, asistirao 15 puta i osvojio tri trofeja. Jednom je osvojio FA Cup, dok je dva puta njegov tim podigao pehar u Superkupu Engleske.

Seada sada očekuju novi izazovi u još jednoj od Liga petice (prethodno je igrao u Njemačkoj za Schalke) i to u jednom od najvećih francuskih klubova. Marseille je 10 puta bio šampion Francuske, 13 puta je osvajao Kup Francuske, a svakako da je najveći uspjeh u historiji kluba osvojena Liga Šampiona 1993. godine.

Marseille je prošlu sezonu okončao tek na šestom mjestu i izborio je nastup u Europa Ligi. Trenutno se tim iz Marseja nalazi na trećem mjestu u francuskom šampionatu, dok je u grupnoj fazi Europa Lige osvojio treće mjesto i igrat će u nokaut fazi Konferencijske lige protiv azerbejdžanskog Qarabaga.

Seada će u Marseilleu trenirati Argentinac Jorge Sampaoli, koji je u martu prošle godine preuzeo francuski tim. Poznat je po svojoj energiji i burnim reakcijama tokom svake utakmice, pa će Kolašinac sarađivati sa jednim od najtemperamentnijih trenera na svijetu.

Sampaoli je u dosadašnjoj karijeri trenirao ekvadorski Emelec, Uni de Chile iz Čilea, špansku Sevillu, brazilske ekipe Santos i Atletico Mineiro te reprezentacije Čilea i Argentine.

Marseille je ove sezone imao mnogo problema na poziciji lijevog beka i Kolašinac bi trebao biti ogromno pojačanje za bivšeg šampiona Europe. Većinu susreta na poziciji lijevog bočnog igrao je Luan Peres iz Brazila, ali ovaj defanzivac je primarno stoper.

Sead će gotovo sigurno biti prvi izbor Sampaolija na lijevom beku i navijači Marseilla očekuju mnogo od našeg reprezentativca.

Prva zvijezda Marseillea u ovom trenutku je Dmitri Payet, koji je svojevremeno briljirao u Engleskoj u dresu West Hama.

Tu je i nekoliko odličnih igrača poput Arkadiusza Milika, Cengiza Undera ili Gersona. Kolašinac će svlačionicu dijeliti i sa jednim fudbalerom sa ovih prostora, s obzirom da za Marseille nastupa hrvatski reprezentativac Duje Ćaleta-Car.

Spomenimo i da Marseille ima fanatične navijače, atmosfera na stadionu Velodrome je uvijek “naelektrisana” i nema sumnje da će Sead sa svojim borbenim pristupom i igrama na terenu veoma brzo osvojiti simpatije najvatrenijih fanova francuskog velikana.

Marseille narednu utakmicu igra u subotu u 21:00 sati protiv Lensa.

(Reprezentacija.ba)