Futsal EURO 2022 igrat će se od 19. do 6. februara u Nizozemskoj, a BiH će po prvi put u svojoj historiji nastupiti na prvenstvu. Prvu utakmicu igramo protiv Španije 22. januara od 17,30 sati uz prijenos na BHT 1.

Uzimajući u obzir kompletne kvalifikacije, BiH je ostvarila osam pobjeda i jedan poraz, zabila čak 40 golova i sasvim zasluženo otišla na EURO.

Naš tim je put do Futsal EURO počeo u januaru 2020. godine kada su na programu bili mečevi preliminarne runde kvalifikacija.

BiH je igrala u Zenici u grupi sa Švicarskom, Gibraltarom i Kiprom i očekivano zauzela prvo mjesto.

Izabranici Ive Kreze su ostvarili sve tri pobjede i sa maksimalnih devet bodova prošli dalje. Savladali smo Kipar sa 8:4, Gibraltar rezultatom 9:2 te Švicarce sa 5:4.

U glavnoj rundi kvalifikacija naša selekcija igrala je u grupi 4 zajedno sa Srbijom, Sj. Makedonijom i Rumunijom.

BiH je zauzela prvo mjesto sa 15 bodova i prvi put se plasirala na EURO. Podvig je još veći kada se u obzir uzme to da je samo prva momčad iz grupe imala zagarantovan plasman na šampionat.

BiH je sjajno otvorila kvalifikacije i 28. januara 2021. godine na svom terenu pobijedila Sj. Makedoniju sa 2:1, da bi 3. februara napravila veliko iznenađenje i savladala u gostima favoriziranu Srbiju rezultatom 4:2.

U martu prošle godine uslijedio je dvomeč protiv Rumunije, a bh. futsaleri su dva puta slavili i dva kola prije kraja osigurali historijski plasman na EURO. BiH je 4. marta u gostima slavila rezultatom 3:2 protiv Rumunije, da bi sedam dana kasnije u Zenici deklasirala istog protivnika sa 5:0 i ispisala historiju.

Naši momci su u okviru petog kola (8. april 2021. godine) pobijedili kao gosti Sj. Makedoniju sa 4:2, a jedini poraz doživjeli su u zadnjem kolu (14. april 2021. godine) na svom terenu od Srbije rezultatom 1:3.

(Reprezentacija.ba)