Rukometaši BiH se pripremaju za nastup na EURO 2022, a Nikola Prce govorio je za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH o predstojećem prvenstvu.

Prce je na samom početku potvrdio da je naš golman Benjamin Burić negativan na koronavirus i da će najvjerovatnije nastupiti na EURO 2022.

“Puno toga će zavisiti i od tog zadnjeg testiranja, koje je validno i za EHF. Evo, negativni su i Burić i trener golmana Mario Blažević i nadam se da neće više niko biti pozitivan. Vjerujem da ćemo u pozitivnom ozračju putovati u Bratislavu”, kaže Nikola i osvrće se na otkazivanje prijateljskih mečeva protiv Hrvatske i Rusije zbog koronavirusa:

“Sigurno da nije dobro. Puno bolji uvid ima stručni štab u neke stvari kad se igraju utakmice. Ali puno je reprezentacija odgodilo utakmice poput Portugala. Mi smo radili test prije odlaska u Hrvatsku i svi smo bili negativni. Ipak, gore se ispostavilo da ima nekoliko pozitivnih.”

Naš najiskuniji igrač smatra da je Švedska favorit u našoj grupi, ali da se BiH može nositi sa Češkom i Španijom.

“Najteža utakmica je na otvaranju. Ali sa svima se mora igrati, pa i sa Švedskom. Ako budemo na 150 posto svojih mogućnosti, a oni da imaju jako loš dan, možemo očekivati neki dobar rezultat. Ako ćemo biti realni, oni su favoriti za osvajanje grupe. Sa svima se možemo nositi, a pogotovo sa Češkom. Oni su rival u domenu naše selekcije. Španci nisu nepobjedivi i nisu kao Švedi. Tu moramo tražiti svoju šansu i baciti sve karte na meč sa Španijom.”

Raspored utakmica BiH na predstojećem EURO 2022:

Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar, 20,30 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Plasman u narednu fazu izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.