Stanje u bh. fudbalu i brojna razočarenja nastala raznim “obećanjima” natjerali su fudbalera Zvijezde Omera Berbića da već u 24. godini napusti fudbal.

Iako je važio za jednog od boljih defanzivaca u 1. ligi Federacije BiH, po završetku polusezone Berbić je čelnicima Zvijezde saopštio kako više neće igrati i da, trbuhom za kruhom, odlazi u Njemačku. Baš kao i stotine hiljada ljudi iz naše zemlje.

O razlozima zbog kojih se opredjelio na ovaj potez Berbić je otvoreno govorio za Reprezentacija.ba portal. Nije, kaže, više želio trošiti zdravlje na nekoga ko to neće cijeniti.

– Igranje u našem fudbalu, naročito u 1. ligi Federacije BiH, ne donosi nikakvu budućnost. Svake sezone prolazite kroz isto. Nisam više želio da odmor provodim tako što ću sjediti u kući jer nam nisu isplaćene po dvije ili tri plate. Preko glave mi je toga. Rekao sam sebi, dosta je, idem pokušati nešto uraditi od svog života – javio nam se Berbić iz Njemačke.

U Njemačkoj će uz posao igrati rekreativno, na amaterskom nivou, a otkrio nam je i šta radi.

– Radim kao dostavljač paketa, za sada sam zadovoljan, vidjet ćemo dalje. Nije ni ovdje lako, da se razumijemo, ali osjetio sam olakšanje. Barem znam da neću morati zvati i pitati kad će plata, a neću ni strahovati hoću li se povrijediti jer u BiH kad se to desi, gotov si. Tada nikoga nije briga za tobom.

Kaže da mu je žao drugih fudbalera.

– Vjerujem da je 90 odsto igrača prošlo isto ovo što i ja, ali trpe samo zato jer nemaju bolje opcije. Nažalost, to je fudbal od danas do sutra. Igrao sam nekoliko godina taj seniorski fudbal, teško ti možeš nešto uštediti, a i što uspiješ, moraš potrošiti čim plaća kasni – objašnjava Berbić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Berbić je inače prošao omladinsku školu Budućnosti iz Banovića, a za Zvijezdu je igrao od februara 2021. godine.

(Reprezentacija.ba)