Mirzu Teletovića mnogi smatraju jednim od najboljih Å¡utera s ovih prostora u historiji moderne koÅ¡arke. Godinama je ‘žario i palio’ u dresu Baskonije, imao je i zapažene partije u NBA ligi, no zdravstveni problemi primorali su ga da ranije zavrÅ¡i svoju karijeru.

Ipak, poslije trogodiÅ¡nje mirovine Teletovića imamo priliku ponovo gledati na parketima. Ovaj put u Bosni i Hercegovini, u dresu matiÄne Turbine, gdje mu je saigraÄ sin Benjamin. Na jednoj utakmici su Äak kombinovano postigli 49 poena.

Teletovićev povratak na parket, sjajne partije koje pruža i bogata karijera koju ima iza sebe bile su, svakako, povod za novogodišnji intervju za portal Reprezentacija.ba.

– Kada se godinama baviÅ¡ sa koÅ¡arkom, teÅ¡ko je odjednom ostaviti se toga, ljubav prema tom sportu je cijelo ovo vrijeme i dalje bila prisutna. UzbuÄ‘enje, takmiÄenje…, sve to mi je nedostajalo. Ja sam joÅ¡ od zavrÅ¡etka karijere bio u trenažnom procesu, s momcima sam igrao utakmice pet na pet i razlika je jedino Å¡to sada igram utakmice. Meni je satisfakcija Å¡to danas mogu nositi dres Turbine jer je to klub u kojem je cijela moja koÅ¡arkaÅ¡ka priÄa i zapoÄela, priÄa nam Mirza Teletović na poÄetku razgovora.

Da u njegovim rukama i dalje ima magije pokazuju i partije koje pruža. No, ima kaže još jednu ulogu u klubu, mnogo važniju.

– Ako sam već tu, trudim se da napravimo jednu lijepu priÄu, da Turbina postane prvoligaÅ¡. Jablanica ima sve uvjete i mislim da je doÅ¡lo vrijeme za to. No, osim Å¡to igram, trudim se i da ovim momcima koji tu igraju budem mentor, prijatelj… Kao neko ko je proÅ¡ao mnogo toga u koÅ¡arci sigurno im mogu pomoći i savjetima.

Jedan od Teletovićevih saigraÄa je i njegov sin Benjamin. Radi se o izuzetnom talentu.

– Benjamin voli koÅ¡arku. JoÅ¡ od malih nogu je to sa mnom poÄeo pratiti. PokuÅ¡avam da mu Å¡to viÅ¡e usadim radne navike, to je jako bitno, jer bez treninga ne možeÅ¡ se nadati nikakvom napretku. E, sad, koliko će i Å¡ta će napraviti u budućnosti, to ne možemo predvidjeti. Najbitnije je da uživa u ovome.

Iza muÅ¡ke koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije je sjajan novembarski ciklus. Uskoro će Zmajevi dobiti i pojaÄanje u liku Luke Garze koji nastupa za Detroit Pistonse.

– Veliko zadovoljstvo mi stvara ovo Å¡to smo napravili u posljednje vrijeme. Nije to lako u Bosni i Hercegovini, gdje nema ni zakona o sportu, sami se moramo snalaziti za sve, tako da sve ove rezultate gledamo kao krunu rada. NajviÅ¡e mi je drago kada vidim kod igraÄa i igraÄica tu ljubav prema dresu, karakter, koliko se bore, istiÄe Teletović i potom se osvrće na novo pojaÄanje iz NBA lige.

– Lukin proces dobijanja bh. državljanstva traje već nekoliko mjeseci. Preostale su joÅ¡ sitnice i nema sumnje da će biti pojaÄanje za naÅ¡ nacionalni tim. InaÄe, kada sam  tek doÅ¡ao u Savez, nije mi bilo jasno kako, recimo, Belgijanci mogu imati toliko ‘stranaca’ i svima im srediti pasoÅ¡e. Mi ćemo sada tražiti od FIBA-e i da se Alibegović ne vodi kao naturalizovani igraÄ već kao domaći. Ima tu dosta pravilnika i zakosnih osnova, ali nadam se da će nam izaći u susret.

Raduju i sve bolje partije Džanana Muse Äiji se povratak u Evropu pokazao kao dobar potez.

– Džanan je viÅ¡e sazrio kao osoba, shvatio je Å¡ta mu odgovara. Å panska liga je jedna vrhunska platforma kroz koju može da napreduje i pokaže svima da zaslužuje igrati i u NBA. Ali, iskustvo je sve.

Svojevremeno je Mirza imao priliku ‘preko bare’ igrati za Netse, Sunse i Buckse.

– Koliko mi nedostaje to? Da budem iskren, ni sekunde. Ja sam porodiÄan tip i nemam plaho ni vremena da razmiÅ¡ljam o tim danima. ViÅ¡e sam to gledao kao na neku životnu fazu, odradim svoje i idem dalje. Slabo ikako idem u Ameriku, pogotovo sada kada je ova pandemija.

Za kraj, interesovalo nas je kakvo je danas Teletovićevo zdravstveno stanje.

– Živim s tim, držim se, neke lijekove ću piti do kraja života i to je to. Sve je od Boga. Ja to prihvatam tako kako jeste. Uživam u svakom trenutku svog života, rijeÄi su Mirze Teletovića za portal Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)