Miralem Pjanić (34) je u subotu saopštio da se oprašta od reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Pjanić je 16 godina igrao za Zmajeve, odigrao 115 mečeva, zabio 17 golova, a u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV je govorio o svojoj odluci.

Zašto baš sada odlaziš?

16 godina u reprezentaciji je mnogo. Kada sam sanjao o tome da jednog dana igram za reprezentaciju, nisam nikad očekivao da bi mogao imati takvu karijeru, da igram toliko utakmica, da imam taj uspjeh što sam imao u svojoj reprezentaciji. Bilo je puno prelijepih trenutaka. Iskreno, ovo je jedna od najtežih odluka do sada. Trebalo mi je malo vremena da razmislim o tome. Smatram da je vrijeme došlo za mlađe igrače i da reprezentacija ima kontinuitet sa mladim igračima koji će se boriti za SP i EURO. Došao je i novi selektor. Mislim da je za dobrobit reprezentacije da se ostavi mjesto mlađim igračima i da oni imaju veću ulogu. Bio sam tu puno godina. Ponavljam, mislim da je pravo vrijeme da se oprostim. Ne bih želio da mi reprezentacija ostane u lošem sjećanju i da me neko pamti po lošem. Treba nekada donijeti i tešku odluku. Dosta sam razimšljao, pričao sam sa porodicom i donio sam tu odluku“, rekao je Miralem i nastavio:

Ja Sergeja obožavam. On je bio moj idol kada sam bio dječak. Drago mi je što je on selektor. Imat će dugoročni ugovor i vremena da radi. Sigurno će donijeti novu energiju i pozivinu priču. Navijači će bti uz njega. To u zadnje vrijeme nije bilo kako treba. Pričao sam sa Sergejem i rekao mu svoju odluku. Žao mu je što nije ranije imao mogućnost da radi sa mnom, ali tako je kako je. Rekao sam mu da stojim iza te odluke te da reprezentaciji i njemu želim sve najbolje. I on zna da su to teške odluke, ali sam mu rekao da je to za dobrobit reprezentacije. Tu sam ako mu mogu pomoći na bilo koji drugi način.

Jesi li se u nekoga razočarao ili je tebe neko razočarao?

Nisam ja ta osoba koja je prestala igrati za reprezentaciju i da sada počnem govoriti nešto loše. To nema smisla. Bio sam dio reprezentacije. Naša država je takva kakva jeste. Volio sam je, volim je i sigurno da neke stvari nisu bile dobre. Neke stvari su trebale biti bolje, ali imali smo dobre generacije igrača. Bio sam dio ekipe koja je otišla prvi put na SP. Htio sam otići i na EURO i to me puno pogodilo. Danas je gotova priča. Nisam ja u mogućnosti da odlučujem. Ja sam bio igrač i igrao. Volim reprezentaciju i tako sam se ponašao. Meni je bilo bitno da igram za reprezentaciju i svoju državu i svoj narod.

Da li su te novinari razočarali, pisanje medija, komentari novinara ili komentari na društvenim mrežama?

“To je dio priče. Što se tiče medija, ja nikada nisam imao poseban odnos sa medijima. Poštovao sam ih i oni imaju pravo da piše šta hoće. Ja imam pravo da dajem izjave ili ne. Mislim da sam ostvario veliku karijeru i bio sam važan dio reprezentacije. Ponosan sam na to. Mislim da to mediji nisu cijenili koliko su trebali. Sa navijačima nisam nikada imao problem. Bio sam ponosan što imamo takve navijače. Imali smo loše rezultate, ali su uvijek bili uz nas. Atmosfera je bila malo teška u prethodnim godinama i nije bilo lako igrati, a pogotovo se to odnosi na mlađe igrače.

Ima li šanse da se predomisliš?

Ne znam. U ovom trenutku sam tako odlučio i stojim iza tih riječi. Znam ko mi je pomogao i zahvalan sam tim ljudima. Kao dijete sam pratio utakmice reprezentacije i znam šta mi je bio san. Sve sam odbio da bih igao za svoj narod i za svoju državu. Reprzentacija sada treba dobru reorganizaciju. Imao sam veliku ulogu, ali nisam ni Messi ni neko drugi. Reprezentacija treba da se gradi sa mladim igračima. Navijači trebaju biti uz selektora i ekipu i bit će to sve ok.

Vraćaš li se u Europu?

To ćemo vidjeti na kraju sezone. Ističe mi ugovor i to ću odlučiti u dogovoru sa porodicom.

(Reprezentacija.ba)