Marko Topić ulazi u trenerske vode. Prošlo je više od deceniju otkako je ovaj nekadašnji fudbalski reprezentativac završio profesionalnu karijeru, a nakon višegodišnjeg školovanja, spreman je da svoje znanje konačno prenese na teren.

Trenutno je u pregovorima sa nekoliko klubova iz Švicarske, a u razgovoru za Reprezentacija.ba portal prokomentarisao je i mogućnost da dođe u 1. ligu Federacije BiH s obzirom da su se pojavile glasine da ga želi BFK Simm Bau iz Kosove.  

– BFK Simm-Bau? Ma, ne… To je neko plasirao, ali niko me nije kontaktirao i nema istine u tome. Patka, prva je reakcija 45-godišnjeg Topića kojem je cilj ostati u Švicarskoj.

– U januaru sam postao vlasnik UEFA Pro licence. Poslije toga sam šest mjeseci napravio pauzu od svega, cijelo ljeto sam proveo u Hrvatskoj, a nakon toga vratio se u Švicarsku i, evo, već tri mjeseca tražim i gledam… Bili su već neki pregovori. Čekam odgovore od dva švicarska prvoligaša, trebao bih raditi sa njihovim juniorima, a ima i opcija za 2. ligu, tačnije za Xamax. Tu bih trebao ići sa Admirom Smajićem. Sada je vrijeme kada se prave rezovi, mijenjaju treneri, pa vidjet ćemo. Nadam se uz Božiju pomoć da ću poslije Božića imati više informacija, dodaje Topić.

Ne isključuje ni mogućnost da dođe raditi u Bosnu i Hercegovinu, ali…

– Pratim sve što se dešava kod nas. Jedan prijatelj mi je u Zvijezdi, Feđa vodi Velež, Žižović Slobodu… Znam ih sve i drago mi je kada ostvaruju dobre rezultate. Ja lično ne bih imao ništa protiv da radim u Bosni i Hercegovini, ali ne bih dolazio tek tako, projekat bi morao biti ozbiljan.

Za sebe kaže da je kroz karijeru nosio bijelu košulju. Protekla je bez ijednog skandala.

– Vjerujte, jedva čekam da nakon sedam godina školovanja krenem sa radom. Pogotovo kada vidim ko sve trenira i kakvi treneri dobijaju posao. Sedam godina sam se školovao, govorim četiri strana jezika, igrao sam u odličnim klubovima… Uvjeren sam da ću imati uspjeha u ovom poslu.

Tokom razgovora sa Topićem nezaobilazna tema je reprezentacija koja je 2021. godinu završila sa porazom. Ništa novo.

– Šteta je što smo izgubili u ovoj prijateljskoj utakmici protiv SAD-a, držali smo se dobro s igračem manje na terenu, ali drago mi je što su neki novi momci zabilježili prve nastupe za BiH. Obući dres domovine je nešto posebno za svakoga, bez ozbira o kojem se sportu radi. Zadnjih dana priča se dosta i oko selektora Peteva i toga treba li ostati ili otići. Teško je biti pametan. Znamo kako je dočekan, teško je u takvom ambijentu, ali mogu ponoviti ono što je rekao on sam i predsjednik Saveza – sudit ćemo mu po rezultatima.

Prokomentarisao je i stanje u Premijer ligi.

– Zrinjski je napravio veliku razliku, teško je očekivati da će prokockati 12 bodova, ali u fudbalu se nikada ne zna. Po meni najbolje igrače u Premijer ligi ima Tuzla City. Startali su bili dobro u prvih devet kola, od 27 bodova su uzeli 23 i u dvije utakmice remizirali, a onda, iznenađujuće, popustili, rekao je Marko Topić za kraj razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)